Foto Recensie: Doyle Bramhall II - Shades

Doyle Bramhall II – Shades
Format: CD – Vinyl 2LP 180 gram – Digital / Label: Provogue Records – Mascot Label Group
Releasedatum: 5 oktober 2018

Bestel CD | Bestel LP

Tekst: Ella-Milou Quist

De Amerikaanse singer-songwriter, gitarist en producer Doyle Bramhall II is een redelijke onbekende bij het grote publiek maar niet onder muzikanten. Hij toerde op zijn achttiende al met Jimmie Vaughan’s band The Fabulous Thunderbirds, vormde twee jaar daarna de bluesrock formatie Arc Angels samen met gitarist en zanger Charlie Sexton en leden van Stevie Ray Vaughan’s ritme sectie; drummer Chris Layton en bassist Tommy Shannon. In 1996 debuteerde Doyle met zijn eerste solo plaat ‘Doyle Bramhall II’, gevolgd door ‘Jellycream’ in 1999. Niet lang daarna ging hij met Roger Waters mee als de lead gitarist van diens ‘In The Flesh’ tour. (Je ziet Bramhall overigens ook op de dvd ‘In The Flesh Live’).
In 2000 speelde hij mee op Eric Clapton’s ‘Riding With The King’, een samenwerking met B.B. King. Twee van zijn eigen nummers, afkomstig  van ‘Jellycream’, werden door King en Clapton gecoverd. In 2001 bracht Doyle zijn derde album ‘Welcome’ uit met zijn nieuwe band Smokestack, waarvan de single Green Light Girl een kleine hit werd in de bluesscene. In 2006 kwam de dvd ‘Live At The Great Wall Of China’ uit. In de jaren daarna werkte Bramhall onder meer samen met Elton John, Derek Trucks, Susan Tedeschi, Gary Clark Jr., Gregg Allman, Dr. John, T Bone Burnett, Allen Toussaint, Billy Preston, Erykah Badu en vele anderen. Een lange lijst namen van gerenommeerde artiesten dus.

In 2011 produceerde Bramhall Sheryl Crow’s album ‘100 Miles From Memphis’ en ging met haar op toer. Daarna volgde wederom een innige samenwerking  met Eric Clapton die hem als mede producer vroeg voor zijn plaat ‘Old Sock’ in 2013 en hem in 2014 gitaar liet spelen op het album ‘The Breeze: An Appreciation Of JJ Cale’. Ook was hij de openingsact tijdens zijn 50th Anniversary Tour en één van zijn backing muzikanten. Tevens stond Doyle op het podium tijdens Clapton´s Crossroads Guitar Festival en werd opgenomen en gefilmd voor de gelijknamige live cd en dvd.
De Tedeschi Trucks Band nam de singer-songwriter eveneens mee op toer als openingsact en als ritme gitarist van de band in 2015. Samen met deze groep deelde hij ook nog eens het podium tijdens een alumni toer en tribute concert gewijd aan wijlen Joe Cocker. Bramhall is dus zeker geen kleintje in de muziekwereld. Zijn vierde studio album, ‘Rich Man‘, kwam uit in 2016 en inmiddels is het tijd voor zijn nieuwste release.

‘Shades’ opent al met het lekkere soulvolle Love And Pain dat echt de toon zet voor de rest van de plaat. Het tweede nummer Hammer Ring is al even soulvol en bevat daarnaast een heerlijke portie vuige bluesrock met een vette gitaarsolo van Bramhall. De mooie harmonische gospel-achtige achtergrond zang op beide nummers is opvallend en geeft het geheel nog een extra dimensie.  Gelukkig komt dit fijne achtergrondkoordje veelvuldig terug op het album want dit is een ware toevoeging voor de soul feel in Bramhall’s muziek. Everything You Need is een samenwerking tussen Eric Clapton en Doyle. Ze voelen elkaar niet alleen perfect aan qua gitaarspel, maar zeker ook qua zang. Een mooi duet.
Op London To Tokyo valt voor het eerst Doyle’s zang goed op omdat die het nummer echt draagt. Zijn sound is in het verleden vaak betiteld als monotoon en niet powervol genoeg. Wie die twijfels over zijn zangkwaliteit nog steeds heeft, kan dat nu rustig laten varen. Zijn stem klinkt op het hele album allerminst monotoon en juist heel krachtig. Hij heeft een zeer prettig in het gehoor liggende warme soulstem waarmee hij echt een verhaal vertelt en waarmee hij weet te raken. Sowieso is ‘Shades’ doordrenkt van emotie en gevoel.
De andere hoofdrol op London To Tokyo is weggelegd voor mooie strijkarrangementen. Het draait hierin dus niet om de gitaar. Het melancholische bluesy Searching For Love is mede door de zang van Norah Jones echt een pareltje. Ook hiervoor geldt dat de stemmen van Jones en Bramhall heel goed bij elkaar kleuren.
Live Forever met de band The Greyhounds is een dampend bluesrock nummer met fijne gitaarriffs en licks en mooie harmonische samenzang van het duo samen met Bramhall. De prachtige ingetogen melancholische songs Break Apart To Mend en She’ll Come Around grijpen je direct bij de strot en laten je met een brok in je keel achter. The Night is met z’n dromerige fluitje en dito zang- en gitaarlijnen een nummer om in eerste instantie heerlijk bij weg te mijmeren, ware het niet dat het voortreffelijke achtergrondkoor ervoor zorgt dat je bij de les blijft.
Parvanah is met z’n oosterse inslag, aanstekelijke melodie en fijne gitaarsolo een indrukwekkende song. Consciousness is met zijn countrysound een beetje een vreemde eend in de bijt, maar past door de zanglijnen toch weer heel goed bij de rest van de liedjes. Het geeft nogmaals de diversiteit en gelaagdheid van deze plaat goed weer.
‘Shades’ is een taart die is opgebouwd uit een laag jaren zestig en zeventig psychedelische rock afgewisseld met een flinke vulling van blues, een glazuurtje van pop en afgetopt met een dikke romige laag soul.
Afsluiter Going Going Gone met de Tedeschi Trucks Band is een waardige en powervolle afsluiter van een zeer weldoordachte, goed geproduceerde en pure plaat die recht uit het hart komt en die echt schreeuwt om de aandacht en erkenning van het grote publiek.

Bramhall zet zichzelf met ‘Shades’ definitief op de kaart.


Tracklist:
01. Love And Pain
02. Hammer Ring
03. Eerything You Need (featuring Eric Clapton)
04. London To Tokyo
05. Searching For Love (featuring Norah Jones)
06. Live Forever (featuring The Greyhounds)
07. Break Apart To Mend
08. She’ll Come Around
09. The Night
10. Parvanah
11. Consciousness
12. Going Going Gone (featuring Tedeschi Trucks Band)

Website: Doyle Bramhall II


Ook op Blues Magazine ...