Doug MacLeod - A Soul To Claim
Format: Digital (18 different platforms)
Label: Reference Recordings
Release Date: April 8, 2022
Tekst: Jos Verhagen

Zelf was ik niet zo van singer songwriters, maar met de jaren komt wijsheid zullen we maar zeggen. Een goede vriendin zette me op het juiste spoor via Jimmy LaFave. Door Ray Wylie Hubbard, ook zo’n oude troubadour, kwam ik bij Doug MacLeod uit. Ik zie hem zo voor me, in een studio, stoeltje, gitaar, een bundel nieuwe liedjes onder de arm. Kom op jongens, zetten we dit snel er even op want ik ben liever on the road. Nu weten we allen dat het zo in de praktijk niet zo gebeurt, en ook hier niet, 5 van de 12 songs zijn met ondersteuning van een band en dat kost tijd.

De musici zijn doorgewinterd studio veteranen uit Memphis; Rick Steff – keyboards, Dave Smith – bass en Steve Potts – drums. De teksten en de sonore donker stem van Doug Macleod doet de rest. Het is een album waar je op een rustig moment lekker voor moet gaan zitten. Koptelefoon op en laat dan de teksten en muziek op je inwerken. Verhalen vertellen is zijn kracht, de titel en openingstrack A soul to claim is hier een wonderschoon voorbeeld van. De perfect vibe in de muziek maakt het een nummer dat terug wilt blijven luisteren. Be what you is, is een vrolijk nummer over je niet anders voordoen dan je bent, een tekstueel meesterwerkje vol waarheden. De pijn vertolken is een kracht die weinigen bezitten, Doug Macleod is er een van. In het uiterst triest Where are you, bezingt hij de pijn van het terugkomen in een leeg huis na een oorlog. Een prachtig nummer gevat in een uiterst smaakvol arrangement. De band die hij gebruikt op dit album, is werelds, het geeft de nummers net dat beetje jus mee, de drive in Smoky night and faded blues je gaat meebewegen op het drumritme. Grease The wheel is het laatste nummer met de band. Ook hier weer een heerlijk tekst, met als boodschap als het even niet loopt, smeren en oliën. De Hammond van Rick Steff is datgene wat het nummer mede zo mooi maakt.

Foto Recensie: Doug MacLeod - A soul to claim

Het tweede deel van het album is Doug Macleod solo en is wat je live kunt verwachten, zo brengt hij ook de nummers. hier is het wel een stoeltje de gitaar en beginnen. Money Talks, is wat ik me voorstel van een singer-songwriter, klassiek rifje, en een tekst met een moraal. Wat dit nummer ook mooi maakt is het gitaarspel, jaloersmakend. De politiek neemt hij op de hak in Dogde city, mooie praatjes maar weinig doen. Sprekend verwoord en geldig ongeacht welk land. Tragiek mooi verpakken is wat Doug Macleod doet, het trieste in Only porter at the station is zo’n voorbeeld hiervan. Echt op dreef als verhalenverteller wordt hij bij Somewhere on the Mississippi highway en Dubb’s Talking disappointment blues. Waar of niet waar maakt niet uit het zijn fantastische verhalen. Dat is de kracht van een singer songwriter van het kaliber Doug Macleod. Het afsluitende There’s always love, brengt je hoop in sombere duistere tijden; als je het kunt opbrengen ergens in te geloven is er altijd wel liefde; liefde van iemand die toch aan je denkt. Een boodschap prachtige verwoord en sober op muziek gezet.

Doug Macleod brengt met A Soul to claim een mooie Album uit, een album dat je tot nadenken aanzet.

Tracklist:
1. A Soul To Claim (band)
2. Be What You Is (band)
3. Money Talks
4. Where Are You? (Band)
5. Dodge City
6. Smokey Nights And Faded Blues (band)
7. Only Porter At The Station
8. Mud Island Morning
9. Dubb’s Talking Disappointment Blues
10. Grease The Wheel (band)
11. Somewhere On A Mississippi Highway
12. There Is Always Love

Doug MacLeod Tour:
Donderdag 16 juni 2022: Rootshouse, Hechtel (B)
vrijdag 17 juni 2022: Toogenblik, Haaren (B)
Zaterdag 18 juni 2022: Bluesnacht, Petershagen (D)
Maandag 20 juni 2022: mr. Frits, Eindhoven (NL)
Donderdag 23 juni 2022: Pauluskerk, Oss (NL)
Vrijdag 24 juni 2022: Le Parc, Luik (B)
Zaterdag 25 juni 2022: Circus Hakim, Haarlem (NL)

Website: www.doug-macleod.com


Ook op Blues Magazine ...