Foto Recensie: Doug Deming & The Jewel Tones - Complicated Mess

Doug Deming & The Jewel Tones – Complicated Mess
Format: CD / Label: EllerSoul Records
Releasedatum: 19 oktober 2018

Tekst: Peter Marinus

Als zowel Kim Wilson als Little Charlie (Baty) op een album meedoen ben je eigenlijk al vrij zeker van twee dingen. Ten eerste zal de muziek qua stijl veel overeenkomsten vertonen met het werk van The Fabulous Thunderbirds en Little Charlie & The Nightcats en ten tweede zal de artiest in kwestie, Doug Deming & The Jewel Tones, over genoeg kwaliteiten beschikken om een heel album te kunnen boeien.
En dat klopt helemaal want dit vierde album van zanger-gitarist Doug Deming uit Detroit en zijn Jewel Tones (Andrew Gohman op bas en Marty Dodson op drums) is helemaal gevuld met een swingende mix van ouderwetse bluesrock en swingende jazz.
Naast Kim Wilson en Little Charlie zijn Madison Slim (harmonica), Sax Gordon (tenorsax), Tino Barker (baritonsax), Chris Codish (orgel), Bob Welsh (piano) en, op één nummer, voormalig bandlid Sam Farmer op drums te horen.

Het album opent met de landerig swingende shuffle Complicated Mess. Een nummer met een funky groove en krachtige soulvolle zang. Doug heeft een fel priemend, haast ratelend, gitaargeluid en het nummer zit in de buurt van het oude Fabulous Thunderbirds geluid. In de slepende rauwe slowblues Sweet Poison komt het rauwe harmonicaspel van Kim Wilson prima tot zijn recht.
You Rascal You is bekend in de uitvoeringen van Louis Armstrong, Louis Jordan en Louis Prima en het zal dan ook weinig verbazing wekken dat het hier om jazzy swinger gaat met een gejaagd tempo. Doug heeft hier een heerlijk warm romig jazzgeluid. Hold On is daarna een rockend soulbluesnummer met een stuwende beat en heerlijk warm golvend orgel. Madison Slim is te gast in het ouderwets pompende Need My Baby. Madison laat zijn harmonica bij tijd en wijle flink gieren en huilen.
Kim Wilson treedt aan op de harmonica in de Lazy Lester cover Blues Stop Knockin’. Een ongecompliceerde rocker in een Dave Edmunds/Fabulous Thunderbirds-achtige stijl. Wilson kwijt zich, zoals altijd, weer brullend en loeiend van zijn harmonicataak. De priemende gitaar van Doug en de rollend piano van Bob Welsh staan centraal in de ingetogen slowblues Deep Blue Sea.
Het wordt luchtiger in de soepel swingende bluesrumba Someday Pretty Baby met loom knorrende saxofoons, dwingende drums en vurig gitaarwerk. In de jazzy swinger Captain’s Quarter, een instrumentaal nummer, laten zowel Doug als Little Charlie een staaltje van hun jazzy kwaliteiten horen. In de rhythm & bluesslijper Just A Moment Of Your Time zit een licht Tex Mex luchtje (a la Doug Sahm). Een heerlijk loom nummer met deinende melodieuze saxofoons en fel gitaarwerk van Doug. Het is dat je weet dat het in I’m Walking om een cover van een Fats Domino nummer gaat want dit nummer is hier compleet veranderd in een uptempo jazzswinger. Na Cookin’ At The Kitchen, een pompende shuffle met overeenkomsten met Elmore James’”Madison Blues” wordt het album afgesloten met de instrumental Rat Killin’, wat wederom een superswingend jazzy nummer ios.

Doug Deming & The Jewel Tones hebben een ouderwets lekker bluesrock album op de markt geslingerd. Een album, dat eigenlijk al in huis hoort te staan bij elke bluesfan.


Tracklist:
01. Complicated Mess
02. Sweet Poison
03. You Rascal You
04. Hold On
05. Need My Baby
06. Blues Stop Knockin’
07. Deep Blue Sea
08. Someday Pretty Baby
09. Captain’s Quarters
10. Just A Moment Of Your Time
11. I’m Walkin’
12. Cookin’ At The Kitchen
13. Rat Killin’

Website: Doug Deming & The Jewel Tones


Ook op Blues Magazine ...