Donnelly Connection – News
Format: CD – Digital / Label: In Bloom Records
Releasedatum: 26 januari 2018

Tekst: Peter Marinus

Wanneer een band zijn debuutalbum vult met allerlei muzikale stijlen is het heel moeilijk voor het publiek om te bepalen in welke muzikale hoek zij de band nu moeten plaatsen.

Dat is dus het geval met Donnelly Connection, een band uit München, Duitsland, geformeerd rond zanger-gitarist Alexander Donnelly. Donnelly heeft een zwaar leven achter de rug waarin hij een jarenlange drugsverslaving wist te overwinnen.
Samen met drummer Wolf Wolff, Hammond bespeler Hansi Enzensperger, bassist Falco Borzinni en gitarist Ivan Galic levert hij een album af waarop je achtereenvolgens bluesrock, reggae, soul, funkrock en fusion tegenkomt.

Het album opent prima met de vlammende funky bluesrock van What I’m Looking For waarin het geluid van Jimi Hendrix/Stevie Ray Vaughan duidelijk te horen is. Veel loeiend gitaarwerk dus en een prima funky orgel. Het volgende nummer is News, een intense bluesrock ballad met doorleefde zang van Alexander en priemend gitaarwerk.
Dan gaan we aan de reggae in Out Of Addiction. In dit zonnig swingende nummer bezingt Alexander zijn drugsverslaving. Ik blijf het een rare combinatie vinden als ik reggae hoor met hard bluesy gitaarwerk. Dit nummer valt ook geheel uit de toon bij de rest van het album.
You May Ask is vervolgens een loom soulvol nummer waarin stiekem ook een traag reggaeritme verwerkt zit. Het deed mij aan Lenny Kravitz denken. Het pure funkrock nummer Music is een spetterend groovend nummer. No Longer Hesitate is een midtempo bluesrock nummer dat aan het werk van Robin Trower doet denken met gierend en kreunend gitaarwerk. In de party track Can’t You See doet de band denken aan het funkwerk van the Average White Band (maar dan zonder blazers). De band funkt stug verder in Learn To Live. Een geolied stomend funknummer.
De ballad Not To Live Just To Survive gaat dan ineens naar het gladde fusiongeluid van bijvoorbeeld Grover Washington Jr. Ook Little Love is een ballad. Een keurig verzorgd ingetogen nummer dat meer in de stijl van Seal ligt.
Tot slot krijgen we dan nog So Into You dat een glad fusion nummer is in de stijl van George Benson.

Donnelly Connection zijn op hun best in de vlammende bluesrock nummers en de spetterende funkrock. De overige muzikale stijlen op dit album zijn overbodig en vallen buiten de bluesrock/funk boot. Ik zou graag op een volgend Donnelly Connection album alleen maar bluesrock óf funkrock willen horen. Een kwestie van keuzes maken dus!


Tracklist:
01. What I’m Looking For
02. News
03. Out Of Addiction
04. You May Ask
05. Music
06. No Longer Hesitate
07. Can’t You See
08. Learn To Live
09. Not To Live Just To Survive
10. Little Love
11. So Into You

Website: Donnelly Connection