Donna Grantis – Diamonds And Dynamite
Format: CD – Digital / Label: eOne Music Canada
Releasedatum: 11 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Jazz-rock! De één gruwt ervan en krijgt er zware uitslag van en de ander vindt het fantastisch en is zwaar ondersteboven van het technische vernuft die de muzikanten in deze muzieksoort tentoonspreiden.

En jazz-rock is wat je te horen krijgt op het (jazz-rock) debuut van gitariste Donna Grantis. Een gitariste, die bekend werd als lid van de “vrouwenband” 3rdeyegirl, de band die samen met Prince het album ‘Pretzelbodylogic’ uitbracht.
Daarnaast was Donna ook lid van de rockband The Red Light Riot en bracht zij in 2012 het album ‘Suites’ uit met haar Donna Grantis Electric Band.

Luisterend naar haar album kan je horen dat ze zwaar beïnvloed is door de jaren ’70 jazz-rock met gitaristen als John McLaughlin, Al DiMeola en Jeff Beck als grote voorbeelden.

Donna wordt op haar album begeleid door een aantal topmuzikanten, namelijk Suphala op de tabla’s, Cody McKinney op de bas, Bryan Nichols op de toetsen en J.T. Barnes op drums terwijl gitarist Mike McCready (onder andere bekend als lid van Pearl Jam) op twee nummers een gastrol vervult.

Begonnen wordt met Mr. Majestic, dat in een new age-achtige landschap begint met sfeervolle, warme elektrische piano en de tabla van Saphala. Het nummer heeft een Weather Report-achtig geluid terwijl ook het geluid van John McLaughlin’s Shakti opduikt. Donna levert in dit nummer glijdend en snijdend gitaarwerk af met een haast sitar-achtig geluid. De tabla is nog steeds aanwezig in Diamonds & Dynamite. Een puur jazz-rocknummer, dat doet denken aan de elektrische periode van Miles Davis en aan Return To Forever. Het nummer zit vol met furieuze gedeeltes waarin Donna’s gitaar een fel splijtend en rauwgeluid heeft, dat aan Jeff Beck en Al DiMeola doet denken.
Violetta heeft een loom funky geluid waarin Donna haar giftig harde spel laat horen, samen met Mike McCreary. Beide gitaristen krijgen flink de ruimte voor complexe, eigenzinnige soli in een behoorlijk intense jazz-rock jam.
Mike McCready is ook te horen in het meer bluesrock gerichte Trashformer waarin de zwaar fuzzende gitaarriffs de strijd aangaan met een funky jazzrock geluid. En dit levert prima hard gierende gitaarduels op. Lioness wordt door swingende tabla klanken ingeleid waarna Donna de nodige gitaareffecten op ons los laat, die knarsen, galmen en priemen, ondersteund door een lui pompende bas, spacey keyboards en furieuze drums. Een soort jazzrock speeltuin waarin Donna lekker met haar gitaareffecten mag spelen en waarin pas op het eind een melodie opduikt.
Elektromagnetic zit daarna weer meer in de warme funky Weather Report hoek met Jeff Beck-achtig gitaarwerk. De funk krijgt de overhand in Master Manifester waarin zelf een Booker T.-achtig soulorgel te horen is. Een heerlijk groovende Prince-achtig funknummer met fel gitaarwerk.
Ook de afsluiter Elsa is funky maar dan van een veel logger soort met een zwaar fuzzende gitaar. Fuzz jazz-funk? Donna is in dit nummer behoorlijk indrukwekkend in de weer met allerlei hevig verschroeiende splijtende soli.

Dit album van Donna Grantis is verplichte kost voor de liefhebbers van het betere gitaarwerk en liefhebbers van het 70’s jazz-rock geluid!


Tracklist:
01. Mr. Majestic
02. Diamonds & Dynamite
03. Violetta
04. Trashformer
05. Lioness
06. Elektromagnetic
07. Master Manifester
08. Elsa

Website: Donna Grantis


Ook op Blues Magazine ...