Don Felder – American Rock ‘N’ Roll
Format: CD – Digital / Label: BMG – Warner
Releasedatum: 26 april 2019

 Tekst: Joop van Rossem

Don Felder (1947) was van 1974 tot 2001 gitarist/zanger en liedjesschrijver van The Eagles. In die hoedanigheid was hij onder meer medecomponist van Hotel California en het wat minder bekende Victim Of Love.
Samen met Joe Walsh was Felder er verantwoordelijk voor dat de band een meer rockender koers ging varen. Opvallend en zeer onterecht werd hij niet meer gevraagd voor latere tournees en plaatopnames, zoals hij eveneens zal ontbreken als The Eagles op 1 en 3 juni in de Amsterdamse Ziggo Dome hun opwachting maken.

Op zijn nieuwe derde soloalbum bewijst de inmiddels 71-jarige muzikant dat hij het rockhart nog altijd op de juiste plek heeft zitten, want ‘American Rock ‘N’ Roll’ is met afstand zijn beste plaat tot dusver.
De titel van het album doet een belofte die vervolgens in de meeste van de elf kakelverse songs wordt waargemaakt. Nou was een slechte plaat ook niet mogelijk met de steun van zwaargewichten als Peter Frampton, Slash, Mick Fleetwood, Joe Satriani, Richie Sambora en enkele Toto-mannen.
Maar het is toch vooral Felder die hier glanst in fijne rockers als het titelstuk, dat luistert als een ode aan een hele trits rockiconen, Charmed (waarvoor Rush’ Alex Lifeson kwam opdraven), de funky rocker Hearts On Fire, het bluesy Limelight  en de arenarocker Rock You. Gelukkig is er ook de nodige ruimte voor wat meer ingetogen werk zoals de ballads Falling In Love en The Way Things Have To Be, waarop Peter Frampton en Felders vrouw Leah gastrollen vertolken, alsmede de aan Eagles-hit Best Of My Love herinnerende countrysong Sun, die wordt opgediend met prachtige (harmonie)zang. Enige mispeer is Little Latin Lover dat hij beter had kunnen schenken aan Enrique Iglesias.
Don Felder slaat niet krampachtig nieuwe wegen in, maar doet op zijn nieuwe cd waar hij het beste in is: het aanleveren van melodieuze rocksongs.


Tracklist:
01. American Rock ‘N’ Roll
02. Charmed
03. Falling In Love
04. Hearts On Fire
05. Limelight
06. Little Latin Lover
07. Rock You
08. She Doesn’t Get It
09. Sun
10. The Way Things Have To Be
11. You’re My World

Website: Don Felder