Don Airey - Keyed Up

Don Airey – Keyed Up
Label: Mascot Label Group

Door Dick Kliphuis

De legendarische toetsenist Don Airey (Deep Purple, Ozzy Osbourne, RAINBOW) heeft zojuist zijn nieuwe 4e solo-album Keyed Up uitgebracht. Don speelde met vrijwel iedereen (op meer dan 200 albums!) die de moeite waard was om mee te spelen en werkt momenteel aan een tour met DEEP PURPLE. Deze nieuwe solo CD put uit een scala van invloeden uit zijn verleden. Aan het album werkten een paar opmerkelijke namen mee, waaronder wijlen Gary Moore met een van de laatste stukken.

Keyed Up mengt jazz, rock en blues en een aantal instrumentale passages die alleen dienen tot genotzucht van Don. Of, zoals hij het zelf zegt: het ingewikkeld spelen of het gebruik van effecten, het is allemaal leuk. Het is dan ook een achtbaan van uitersten geworden, men wordt heftig heen en weer geslingerd tussen de stromingen die hij samenbrengt. Een van de hoogtepunten van het album is een remake van Rainbows Difficult To Cure. Hoewel niet één gitarist over Ritchie Blackmore’s finesse beschikt, maakt het gitaarspel van onder andere Moore het ruimschoots goed.

De band op deze plaat: Don Airey op keyboards, Darrin Mooney (Primal Scream) op drums, Laurence Cottle op bas, Rob Harris (JAMIROQUAI) op gitaar en Carl Sentance op zang. Gastartiesten Gary Moore, Graham Bonnet, Simon MacBride, Alex Weiden en Tim Goodyer. Het mooie van het album is dat het allemaal in 1 take is opgenomen: niets is weggepoetst. Doordat Gary Moore overleed, heeft het album op zich laten wachten i.v.m rechten etc.

Sommige stukken op de cd zijn al behoorlijk oud. Zo staat het nummer Rondo A La Turk er ook op. Airey speelde dit tijdens zijn eerste radiooptreden toen hij 14 was! Al met al een topalbum, en vooral voor de mensen die houden van scheurende gitaren, knetterende Hammonds is dit een absolute aanrader, maar vooral de symfonische rock liefhebbers komen danig aan hun trekken.

Website: www.donairey.com

http://youtu.be/vJGulK5iFsM


Ook op Blues Magazine ...