Foto Recensie: Doc Curran and the Holy 7 - Locked Down
Format: CD, Digital
Label: Coast to coast
Release: 23 september 2022

Tekst: Jos Verhagen

Dat er in Nederland goede blues gemaakt wordt kan voor niemand een verrassing zijn. De kwaliteit van de bands bij de laatste Dutch Blues challenge zegt genoeg. Bands als Harlem Lake die internationaal hun toontje mee blazen laten zien dat het met de kwaliteit wel goed zit. Aan de lijst van bluesband kunnen we ook Doc Curran and the Holy 7 toevoegen. Hoewel Doc Curran een Noord Ier is heeft de band zijn basis in Nederland. Naast Doc Curran bestaat de Holy 7 uit multi-instrumentalist en producer Milko Lippe en bassist Marcial Lorenzo. Beide geen onbekenden in de Nederlandse blues/muziek scene.

Locked down is een titel die genoeg zegt, zoals zovele band hebben ook zij geworsteld met deze periode. Het maken van een album kan dan bevrijdend werken. Zo ook hier, zij leveren met Locked down een puik roots blues album af. Doc Curran, native speaker , leerde zingen in de kerk en met Irish traditionals. De komst van Rory Gallagher naar Belfast bracht daar verandering in en hij werd bevangen met het blues virus. Als begenadigd zanger gitarist en mondharmonicaspeler is hij het hart van de band. Het trio brengt een aanstekelijk pot blues, lekker rauw en no nonsense, op momenten is de vergelijking met mannen als Ian Siegal en Sean Costello niet ver weg.

Locked down bevat 15 nummers waarvan 13 eigen werk, aangevuld met Sean Costello’s Any time you want, en hun interpretatie van de blues klassieker Sweet home Chicago. Schitterede bewerking overigens waar Doc Curran zich volledig geeft met alleen gitaar en een vlijmscherpe mondharmonica als ondersteuning. Het album kent nog veel meer van dit moois zoals het vet groovende Blacksmoke BBQ, de slow blues Corona blues, eigenlijk staat er geen slecht nummer op dit album. Een album met een herkenbare sound grotendeels vormgeven door de de fascinerende manier van performen van Doc Curran. De man geeft net dat extra waardoor elk nummer weer een feestje is. Neem de manier waarop hij in het nummer Mona Lisa blues te keer gaat, schitterend.

In Boogie blood is knap hoe zij hun sound creëren op het grensvlak van akoestisch en elektrisch, het heeft een heerlijk groove. Verrassend is ook een nummer als Granddad’s clock, hoe die bas hier klinkt, hoe vind je zo’n sound. In Under my thumb heeft die bas weer een geheel andere uitwerking, hier rolt hij door het sterke nummer heen. De scherpe gitaar geeft het meer rock mee zonder de vibe van het album te verliezen. Knap hoe met verschillende nummers je de eigen signatuur weet te behouden. Deze Jongens hebben de corona tijd goed gebruikt om hun sound te perfectioneren. Blue moon opent dan weer heel jazzy, Metha Passa, die op die album de backing vocals invult, heeft hier en mooie rol en ze bied knap tegenspel aan Doc Curran. Ukkelle Boogy, Shaggin man, Love train alles swingt in die karakteristieke stijl; drijvende bas, de mondharmonica, het korte drumwerk. Naast Mona Lisa blues en Sweet home Chicago is de Corona blues een van mijn favoriete nummers. Startende met een onheilspellende slide, is het de stem van Doc Curran die je pakt, de splijtende gitaar en het thema doen de rest.

Locked down is een sterk debuut album van Doc Curran and the Holy 7. Binnen hun eigen sound weten zijn een mooie variatie aan nummers te vinden wat getuigt van grote muzikaliteit en inventiviteit. Zo blijkt het maar weer eens dat er in Nederland veel goede blues onder de radar blijft, blues die veel meer aandacht verdient.

 
Tracklist, (credits), instruments:
1. Locked down, (Curran), Curran vocal, ukulele, Lorenzo bass, Lippe drums, lead guitar
2. Black smoke BBQ, (Curran/Lippe/Lorenzo), Curran vocal, guitar, Lorenzo bass, backing vocal, Lippe drums, backing vocal
3. Any time you want, (S. Costello), Curran vocal, guitar, Lorenzo bass, Lippe drums, 2nd guitar, Passa backing vocal
4. Mona Lisa blues, (Curran), Curran vocal, resonator guitar, Lorenzo bass, Lippe drums
5. Boogie blood, (Curran), Curran vocal, resonator guitar, blues harp, Lorenzo bass, Lippe drums
6. Sunshine for your love, (Curran), Curran vocal, guitar, blues harp, Lorenzo bass, Lippe drums
7. Smokey goodness, (Curran), Curran vocal, guitar, Lorenzo bass, backing vocal, Lippe drums, backing vocal
8. Granddad’s clock, (Curran), Curran vocal, resonator guitar, Lorenzo bass, Lippe drums
9. Under my thumb, (Curran), Curran vocal, guitar ,Lippe drums, 2nd guitar, bass
10. Blue moon, (Lippe/Curran), Curran vocal, Lippe drums, bass, guitar, Passa 2nd vocal
11. Corona blues, Curran), Curran vocal, resonator guitar, Lippe drums, bass, 2nd guitar
12. Ukulele boogie, (Curran),, Curran vocal, ukulele, Lorenzo bass, backing vocal, Lippe drums, backing vocal
13. Shaggin’ man, (Lippe/Curran), Curran vocal, guitar, wahwah, Lorenzo bass, Lippe drums, 2nd vocal
14. Love train, (Curran), Curran vocal, guitar, blues harp, Lorenzo bass, Lippe drums
15. Sweet home Chicago, (R. Johnson), Curran vocal, blues harp, Lippe guitar

Website: https://doc-7.com/index


Ook op Blues Magazine ...