Foto Recensie: Dion - Tank Full of Blues

Dion – Tank Full of Blues

Format: CD / Label: Blue Horizon / Distributor: Bertus / Release: Januari 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Wim Velderman

Stond vanmorgen in de kou bij de benzinepomp . Op de vraag van de pompbediende antwoordde ik “Vol graag”. Bij de pinautomaat drong het pas door, de benzineprijs was naar een recordbedrag gestegen. Maar goed, de auto was al afgetankt en zonder rijdt ie ook niet, dus de pin maar ingetoetst. Of we dat ook maar massaal moeten doen voor de Tank vol blues van Dion DiMucci  valt te bezien.

Toen Dion DiMucci (1939) een jaar of twintig was, had hij samen met zijn vocale begeleiders The Belmonts kanjers van hits. Dion and the Belmonts was een bekende Americaanse Doo Wop vocale band in de late jaren 1950. De groep ontstond toen Dion DiMucci zich bij de The Belmonts – Carlo Mastrangelo, Freddie Milano, en Angelo D’Aleo voegde in 1957. Na zijn doowop-werk scoort Dion solo grote hits met “Runaround Sue”, “The Wanderer” en “Ruby Baby”. Menig geheime zender heeft dit nog steeds op de playlist .

Dion schrijft  in de 50ties nog wat hits en heeft  geluk. Hij weigert in 59  ,36 dollar uit te geven voor een binnenlandse vlucht naar een volgend optreden. Ritchie Valens,Buddy Holly en The Big Bopper betalen wel. De afloop is geschiedenis.

Het lot kan je natuurlijk op andere manieren tarten. Je kunt niet van verboden snoepgoed en alcoholische versnaperingen afblijven. Voor je ’t weet sta je ook aan de afgrond. Dan komt er een dag waarop je op de Crossroads arriveert en weer kies je de juiste afslag. Dan is het opeens 2006 en het fraaie “Bronx In Blue” album komt  uit – wordt zelfs genomineerd voor een Grammy – en een jaar later het niet minder sterke “Son Of Skip James”. Voor zijn album uit 2008, “Giants of Early Guitar Rock”, had Dion iets heel origineels verzonnen om zichzelf terug in de spotlights te plaatsen: de afgelopen twintig jaar geeft hij cd’s uit met nummers van grote rock & roll sterren, die ooit samen met hem iets hebben gedaan en speelt hij daarnaast zijn eigen nummers opnieuw in. Dion is daarmee terug in artiestenwereld, de wereld van de blues en de wereld van het succes. Komt goed uit , ook al ben je een stuk van de film kwijt, brood op de plank en toch nog een pensioenbijdrage.

Wat blijkt, zijn stem heeft nauwelijks geleden en klinkt helder. De teksten van het album zijn van niveau, afwisseling genoeg. Afwisseling ook in tempi en instrumentgebruik. Verbazingwekkend wat je met een drietal muzikanten op plaat weet te zetten. En ja hoor, namen als Robert Johnson (Crossroads) en Carl Perkins komen voorbij. Geen tierlantijntjes, rechtoe rechtaan blues, met smaak ingespeeld. Genoeg om een paar pecunia per track aan te besteden aan de pomp van de plaatselijke cd/vinylwinkel. De pomphouder heet u van harte welkom. En wanneer u er toch bent ,kijk eens goed rond, want de plaatselijke cd leverancier heeft nog meer brandstof.

(wordt het niet eens tijd dat Marco van Bluesmagazine een jaarlijkse verkiezing van beste platenzaak gaat organiseren, schrijven we regelmatig over het wel en wee van de plaatselijk zaak. Er zijn heel fraaie bij . Popeye kent in het land vele collega’s met een fraai aanbod) Tank full of Blues. Volgende week sta ik weer aan de pomp.

4 BlueStars, Wim Velderman, hotelmanager TexTownHotel, TvEnschedeFm  dinsdag 19-21u.

Tracks
1. Tank Full of Blues 4:14
2. I Read It (in the Rolling Stone) 3:56
3. Holly Brown 3:34
4. Ride’s Blues (for Robert Johnson) 4:41
5. Two Train 4:05
6. Do You Love Me Baby 3:48
7. You Keep Me Cryin’ 4:23
8. My Michelle 3:51
9. My Baby’s Cryin’ 3:39
10. I’m Ready to Go 3:13
11. Bronx Poem 5:03

Website artiest: http://www.diondimucci.com/


Ook op Blues Magazine ...