DIFF_Cover_CountYourLosses

DIFF – Count Your Losses
Format: CD/ Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 13 November 2015

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

De rootsy gitaarband DIFF heeft na de twee EP’s ‘Welcome to DIFF’s’ (2013) en ‘Second’ (2015) een verrassend debuut album ‘Count Your Losses’ uitgebracht. Het album is live opgenomen in de Electric Monkey Studios in Amsterdam en klinkt daardoor spontaan en oorspronkelijk.
Michiel Cornelisse tekende voor een gave productie. De band is onder andere geïnspireerd door artiesten als Tom Waits, maar vooral door Bruce Springsteen, en met name zijn samenwerking met Bob Seger.

De cd opent mooi met het ingetogen gezongen Back In Town en het heldere en uitgebalanceerde gitaarwerk. De zanger Diff Rouw heeft een stem die uitstekend past bij dit genre. Op het volgende nummer A Darker Place To Stay valt meteen het gave gitaarwerk van Lennard Fopma op, dat hij overigens op elk nummer tentoonspreidt. Bassist Bonne van der Wal en drummer Jelle Gietema leggen op alle nummers een degelijke basis neer.
Hard To Heart, Talk More Than You Listen en Whiskey zijn prima aanstekelijke rootsy songs. De teksten zijn ook dik in orde. Niets op aan te merken, alleen kun je het gevoel krijgen dat je het al eerder gehoord hebt.

Dan komt ineens She Ain`t Over Me dat zeer aangenaam verrast. Het nummer is wat steviger dan de voorgaande nummers en is echt uniek. Dat geldt ook voor Jealousy en Run. Run en She Ain`t Over Me waren nog niet geheel ingevuld toen zij de studio ingingen en zijn daar ontstaan. (De vorm was af maar in de invulling niet). Deze nummers hebben wellicht daardoor een uniek karakter gekregen. Deze drie nummers zijn echt heel goed en de absolute hoogtepunten van deze cd. Ze laten echt zien waartoe deze Nederlandse roots band in staat is en dat is nogal wat.

Kortom: Zeer verrassende Rootsy (gitaar) muziek van Nederlandse bodem.

Tracklist:
01. Back In Town
02. A Darker Place To Stay
03. Hard To Heart
04. Talk More Than You Listen
05. Whiskey
06. She Ain`t Over Me
07. Jealousy
08. Run
09. Battle With The Booze

Website: DIFF

Noot :
Op 1 december a.s. besteedt Jan Marius in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan deze cd en is er ook een interview met Jelle Gietema horen. (Wijzigingen voorbehouden.)
Het programma is ook via internet te beluisteren: http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/