Didirri – Measurements (EP)
Format: CD – Digital / Label: Unified Records
Releasedatum: 6 juli 2018

Tekst: Peter Marinus

Als er in een persbericht gerept wordt over invloeden als Ryan Adams, Conor Oberst, The Fleet Foxes, Vetiver en Rufus Wainwright spitsen wij automatische onze Americana oren. En onze oren worden daarna behoorlijk verwend bij het beluisteren van de debuut EP van de Australische singer-songwriter Didirri uit Melbourne.
Samen met producer Hayden Calnin is Didirri aan het werk gegaan om voor de zes nummers op de EP het perfecte geluid te vinden. Zo zijn ze een uur lang bezig geweest met het laten vallen van een toiletrol op een piano waarna ze toch tot de conclusie kwamen dat het toch niet het geluid was dat ze zochten!

De sfeer op de EP is vrijwel in alle nummers  breekbaar en intiem te noemen. Zo is Blind You een gevoelige ballad waarin o.a. Rufus Wainwright invloeden opduiken. Dat komt mede door het loepzuivere en krachtige stemgeluid van Didirri. Een heerlijk zwevend nummer waarin je, als je goed luistert, wat mysterieuze voice samples kunt horen.
Bird Sounds is daarna een intieme lome ballad waarin het geluid meer richting Conor Oberst of Vetiver opschuift. Dit nummer is muzikaal prachtig ingekleurd met o.a. een stemmige trompet en sax en tintelende piano.
Ook Foramaldehyde is een ballad, een breekbare pianoballad waarin een dromerige trompet opduikt. Het nummer schuifelt loom voort en gaat dan over in een vrij massief en theatraal en dreunend nummer. Worth The Wait opent met fragiele akoestische gitaar en piano en een heel voorzichtige elektrische gitaar. Ook dit nummer zit in de Oberst/Vetiver hoek. Dromerig met mooie samenzang, een warm zoemende cello, krassende viool, zwevende elektronica, hemelse zang en gedempt gebonk. Jude zweeft middels zoemende geluiden zachtjes je hoofd binnen. Een intiem nummer dat krachtiger wordt naarmate het nummer vordert.
I Can’t Get Last Night Out Of My Head is de single van het album en schijnt tijdens de liveoptredens een sing-along te zijn. Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. In het nummer worden intieme momenten afgewisseld door krachtige meebrul momenten.

Ik moet mij wel heel erg vergissen als Didirri niet heel groot gaat worden. In Australië is hij dat inmiddels al, dus waar wachten we op?


Tracklist:
01. Blind You
02. Bird Sounds
03. Formaldehyde
04. Worth The Wait
05. Jude
06. I Can’t Get Last Night Out Of My Head

Website: Didirri