Dicky Greenwood - Alone On The Road (CD)

Dicky Greenwood
Alone On The Road

Formaar : CD // Label : Eigen beheer // Release : 2010

Door Frank van Engelen

Dicky Greenwood, een echte Hagenees, heeft al een status verworven die om te zoenen is kan ik jullie meteen al melden. Zijn echte naam is Dick Groenewold, en dat klonk natuurlijk niet helemaal super , dus dat betekende een naams verandering. Deze Greenwood met zijn band heeft al menig mooi album af
geleverd, welke de bekende ingrediënten bevatten die Dicky Greenwood zo uniek maken. Als je hem hoort zingen, hoor je gewoon een Black man zingen ala Little Milton, BB King of anders. Hij heeft een enorme soul in zijn stem, maar is ook wel degelijk een bluesman. Dicky heeft natuurlijk ook zijn voorbeelden als B.B. KIng en Albert Collins en sterker nog, hij kan ze ook allemaal imiteren tijdens een show, wat werkelijk fenomenaal is.

Daar komt bij dat Greenwood vrijwel allemaal eigen nummers speelt, en dat op een manier die werkelijk On Nederlands goed is. De mensen die in zijn band zitten zijn al jaren zijn steun en toeverlaat. Albums als Five alive,)de laatste dus en dvd. en het Soulfull blues album spreken werkelijk boekdelen.

Die albums maken ook vooral in het buitenland veel indruk, en ik vind dat een talent als Dicky Greenwood vooral nog te onbekend in ons eigen land. Okay, hij is wel te zien, maar lang niet genoeg, en de aandacht is te miniem voor deze kanjer uit eigen land. Dicky heeft behalve zijn mooie stem ook nog eens een akelig goede gitaar techniek en vooral ook spontaniteit en performance, die elk optreden tot een echte happening maken.
Dicky heeft echter ook een andere kant, en dat is zijn ingetogen zijde door af en toe akoestische dingen te doen, en daarbij soms zijn maatje Harm van der Sleen op de bass in roept.

Het nieuwe album van Dicky is getiteld Alone On The Road, en de titel maakt het al duidelijk, solo dus. Deze man presteert het in allemaal eigen nummers al zijn kwaliteiten te etaleren die hem zo uniek maken in louter en alleen zijn stem gitaar en af en toe blues harp. Dit album is bovendien volgens mij ook een hele persoonlijke van aard, en de realiteit spreekt boekdelen in de teksten van de nummers.
Er staan maar liefst 16 track´s op dit album. Even kijken dus.

Me and My Girl opent met een bluesey tune die al meteen de reaiteit aangeeft, steady als altijd in stem, gitaar, helemaal goed.
All In The Past, een soortement van Jazzy jasje, met een mooie melodie.
Dan ballade pure soul Our Love, eentje waarin Greenwood zijn kwaliteit echt laat zien in zijn soulfulle passie en ook de teksten weer die tot de verbeelding spreken,/ prachtig gewoon.
They Call Me The Bluesman / Need i say more, Chic. Blues op en top.
Cry My Tears, weer een ballade en oh zo mooi weer, die stem is werkelijk shiffering, en dan Home in My bed, heel veel jazzy feelin´g in de song.

Dan een beauty This Kind Of Love, een pracht van Country ballade .
Er staan op dit album ook een aantal korte instumental´s op met harmonica maar vooral gitaar. Eentje er van is wel heel erg bijzonder, en dat is Tripoli een moment van Dick om de slachtoffers van de vliegramp te herdenken in een bloedstollend gitaar nummer waar een enorme passie in zit. Geweldig talent is deze man., en
dan deze pracht melodie, een beetje Eric vaarwelzon. Ga er maar aan staan.

IK zei het al, een heel ingetogen album, waarin Dicky Greenwood zijn klasse wederom bewijst kan ik U zeggen, want het is toch heel erg goed als je juist soul, funk, blues en zelfs Rock and Roll in je song´s kan leggen qua feel en performance
Ja, dit is een van mijn absolute helden uit ons eigen land samen met Harold Van Dorth/ Fat Harry dus, en ook Hein Meyer / Little Boogie Boy. We mogen echt heel trots zijn op deze jongens, en ze mogen wat mij betreft wat meer aandacht krijgen in de Blues scene en pers. Dicky/ fantastisch album and see you real soon.

Tracks

1.me and my girl
2.all in the past
3. our love
4.they call me the bluesman
5.don’t break my dream
6.jammin’
7.cry my tears
8.this kind of love
9.home in bed
10.black jack king
11.blow job
12.the old days
13.tripoli
14.don’t take your smile away
15.I am on to you
16. self-defence

Internet : www.dickygreenwood.nl


Ook op Blues Magazine ...