Foto Recensie: Dick van Altena - Lonely Hearts

Dick van Altena – Lonely Hearts
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Releasedatum: 5 oktober 2018

Tekst: Peter Marinus

Hoewel het hier om zijn alweer tweeëndertigste album gaat vertoont Dick van Altena nog lang geen tekenen van verval. De in zijn lange carrière opgebouwde muzikale kwaliteiten zijn nog steeds zeer hoogstaand.
Voor wie Dick van Altena niet mocht kennen: Dick was in een ver verleden de leider van de Nederlandse country & western band The Major Dundee Band en zijn liedjes werden onder andere opgenomen door Henk Wijngaard, Toni Willé (van Pussycat faam), de Sjonnies en Saskia & Serge. Hij geldt als een “grote meneer” in de Nederlandse country scene.

Zo af en toe gaat Dick terug naar zijn muzikale basis, namelijk zijn intieme singer-songwriters kant. Dat deed hij in 2001 al eens met het album ‘Lonely Hours’ en nu dus met zijn nieuwe album ‘Lonely Hearts’.
Het resultaat is een prachtig album dat gevuld is met warme intieme nummers, akoestisch uitgevoerd, die onder te brengen zijn in de rubriek Americana (uiteraard wel met een vrijwel constant aanwezig country geluid).

Zo opent het album met Footsteps To My Door, een zeer ontspannen ballad, die richting het werk van Kris Kristofferson, Waylon Jennings en Willie Nelson gaat voorzien van een heerlijk sprankelende mandoline en een zacht snijdende dobro.
In One More Time gaat Dick op de Tex Mex toer in een de zacht wiegende ballad, die niet toevallig heel veel aan het werk van Freddy Fender doet denken. Uiteraard is dit nummer voorzien van een accordeon. Een heerlijke “tearjerker”. Come And See Me is daarna een opgewekt uptempo America nummer met lichte bluegrass invloeden door de vrolijk tokkelende banjo.
Een fiddle mag uiteraard niet ontbreken op een door de country beïnvloed Americana album en dus is die te horen in Kiss The Moon Goodnight. Een fraaie melancholieke ballad waarin de fiddle een sfeervol huilende rol vervult.
De sfeer in de ballad Salty Winds is behoorlijk weemoedig. Een fraai intiem nummer met pompende tuba (of is het een trombone?) en fris sprankelende mandoline en fiddle. In de breekbare Americana ballad Eyes Of Blue komen de Tex Mex invloeden ook voorzichtig om de hoek kijken. Een nummer, dat ook weer past in de Kristofferson/Jennings/Nelson traditie. De akoestische ballad Keep A Secret doet mij denken aan de beginjaren van John Denver, toen hij dus nog niet bezweken was voor de commercie. Een mooi intiem singer-songwriters nummer.
De ballad Snow On The Ground is al even mooi en doet door het warme, doorleefde stemgeluid van Dick denken aan de betere Willie Nelson songs. Speciale attentie voor die hemels zwevende pedal steel! Ook River Of Peace is een ballad en wel eentje die zich met gemak kan meten met de klasse van een nummer als Dolly Parton’s “Jolene”. Na de alweer prachtige ballad Lonely Hearts dein ik heerlijk loom mee met de sprankelende Americana van Teach Me How To Fly, dat mede opvalt door de prima verzorgde zang.
Geheel in stijl wordt het album afgesloten met de ballad Love For Me met zijn sfeervol krassende fiddle.

Als er één ding is, dat Dick met zijn nieuwe album aantoont, is het dat de sleet er bij hem nog lang niet op zit. Hij behoort gewoon nog steeds tot één van de betere singer-songwriters van Nederland en ik kan zijn nieuwste album dus met alle liefde aanbevelen aan de liefhebbers van het betere singer-songwriters en Americana werk.01. Footsteps To My Door
02. One More Time
03. Come And See Me
04. Kiss The Moon Goodnight
05. Salty Winds
06. yues Of Blue
07. Keep A Secret
08. Snow On The Ground
09. River Of Peace
10. Lonely Hearts
11. Teach Me HowTo Fly
12. Love For Me

Website: Dick van Altena

Luister hier naar het hele album.


Ook op Blues Magazine ...