Foto Recensie: DeWolff – Thrust

DeWolff – Thrust
Format: CD – LP – Digital / Label: Mascot Label Group
Releasedatum: 4 mei 2018

 Tekst: Martijn Wesseling

In Nederland mogen we ons gelukkig prijzen met het (groeiende) aanbod aan fijne bands. In mijn omgeving heb ik soms het gevoel dat mensen dit te weinig beseffen. Te vaak kijkt men vooral over de grens, terwijl er enorm veel goede bands en muzikanten van eigen bodem op de podia staan. Wie de heren van DeWolff heeft zien spelen weet dat dit zeker niet onder doet voor de (voornamelijk) Amerikaanse inspiratie bronnen. De keren dat ik ze zag speelden ze alsof het hun laatste concert was. Ze slepen het publiek mee in een avond vol herkenbare bluesrock met een heerlijke authentieke eigen saus. Wat mij betreft is dit één van de beste rockbands en live acts die ons land rijk is.

Het is dan ook een genot om een nieuw album te mogen beluisteren. Naast een geweldige live act weet de band deze sound ook steeds beter vast te leggen op plaat. Inmiddels doen ze dit vanuit hun eigen studio, in een kelder in Utrecht. Deze plek begint al een bruisende nieuwe hotspot te worden voor allerlei roots band. The Grand East en The Dawn Brothers (bands die je ook live moet meemaken, aanrader!) hebben er inmiddels op analoge wijze hun platen opgenomen.
Een aantal nummers van dit nieuwe album waren al eerder verschenen. Met Deceit And Woo, die verscheen “ter ere” van de inauguratie van Donald Trump, lieten ze een politieke kant zien. Dit is een onvervalste protestsong tegen Trump. Dit bleek een goede voorbode voor het nieuwe album, waar ze zich van de meest maatschappij kritische kant laten zien. Nog eerder verscheen het nummer Outta Step & Ill At Ease, welke Pablo van der Poel alleen op een motel kamer in Madrid schreef. Het is een autobiografisch nummer over het op tour zijn met de band en het missen van de mensen waarvan je houdt. (bron: 3 voor 12) Dit nummer hebben ze op genomen met een hele groep bevriende muzikanten, waaronder bovengenoemde The Grand East, Jett Rebel en Mitch Rivers.
In aanloop van de release van Thrust, het nieuwe album, verschenen de singles California Burning en Big Talk. De laatste werd vergezeld met een ranzige clip, waarin Mitch Rivers de hoofdrol speelt. Ook dit nummer is maatschappijkritisch en lijkt een aanklacht tegen onze consumptiemaatschappij. Wat ook opvalt is dat het allemaal wat harder en grootser klinkt dan voorheen. Natuurlijk is het onmiskenbaar DeWolff, met hun geweldige en direct herkenbare geluid. De jaren zestig en zeventig zijn weer volop aanwezig in de psychedelische uitspattingen. Het Hammondorgel, het virtuoze gitaarspel en de fijne stem van Pablo maken dit een album wat je graag op repeat zet.
Met ‘Thrust’ levert DeWolff wederom een top album. Ze laten groei horen en slaan wat nieuwe wegen in. Het is een logisch nieuw hoofdstuk in een prachtig bluesrock oeuvre. Ik kan niet wachten om deze verzameling nieuwe nummers live te gaan beluisteren.

Favoriet liedje:
Op dit moment is Double Crossing Man mijn favoriet. Maar voor de geweldige clip zal ik Big Talk hier ook benoemen en een link naar de video delen:

DeWolff - Big Talk (Official Music Video)


Tracklist:
01. Big Talk
02. California Burning
03. Once In A Blue Moon
04. Double Crossing Man
05. Tombstone Child
06. Deceit & Woo
07. Freeway Flight
08. Tragedy? Not Today
09. Sometimes
10. Swain
11. Outta Step & Ill At Ease

Website: DeWolff

Tour:
04 mei: Amsterdam, Paradiso – Album Release
11 mei: Rotterdam, Maassilo
12 mei: Nijmegen, Doornroosje
19 mei: Sittard, Volt
24 mei: Groningen, Oosterpoort
25 mei: Tilburg, 013
31 mei: Hamburg (D), Schanzenzelt (Tentstage)


Ook op Blues Magazine ...