DeWolff - Grand Southern Electric

DeWolff
Grand Southern Electric

Format: CD
 / LP
Label:  REM music Records
Release: 2 mei 2014

Tekst: Jan Marius Franzen

Grand Southern Electric is het absolute hoogtepunt tot nu toe in het oeuvre van DeWolff bestaande uit Pablo van de Poel (gitaar en zang), Luka van de Poel (drums) en Robin Piso (orgel en piano).

Geen echte psychedelische rock op deze CD, alleen de invloeden zijn nog te horen. Ook is te horen dat DeWolff op deze plaat geïnspireerd is door muzikanten als Leon Russell, Steve Stills en The Band. Zonder overigens deze grootheden na te spelen. DeWolff doet gewoon zijn eigen ding. En doet dat op zeer overtuigende wijze!

Het is een unieke samensmelting van psychedelische rock en Amerikaanse Southern Music geworden. De zang van Pablo neemt nu een prominente plaats in, zijn gitaarspel is ingetogener geworden, zonder dat het aan kracht heeft ingeboet. Integendeel! Robin blijkt naast meeslepend orgel te kunnen spelen ook uitstekend uit de voeten te kunnen op de piano als dat nodig is, bijvoorbeeld op (Ain’t Nothing Wrong With) A Little Bit Of Loving. Het drumwerk van Luka is weergaloos en de beats doen denken aan de legendarische drummer van Spirit: Ed Cassidy, zoals op het nummer Working Like A Dog.

Het is een gevarieerde en toch samenhangende CD geworden. Alle nummers hebben een fijne groove en feel en ze zijn minder ingewikkeld dan hun vorige werk, en daardoor juist krachtiger.
Op Ripple Faced Thing zijn veel subtiele akkoordjes gebruikt om de begeleiding goed bij de ‘zanglijn’ te laten aansluiten. Het gaat bij deze CD echt om de zanglijnen. Luka drumt prachtig met de melodielijnen mee bijvoorbeeld op Dance Of The Bufffalo, waarbij de heldere en zuivere stem van Pablo opvalt. Iets wat je al meteen hoort op het eerste nummer Stand Tall, waar ook een kort maar supergoed drumsolo’tje in zit.

De CD is in de Verenigde Staten opgenomen en met veel gevoel en zorgvuldig geproduceeerd door Grammy Award winnaar Mark Neill, die ook met The Black Keys werkte. Voeg daar nog aan toe dat DeWolff echt een hechte band is waarbij de hoofdrol voor alle drie de leden is weggelegd en je hebt een topplaat, die wel eens een classic album zou kunnen worden.

Kortom: Eindelijk weer een Nederlandse band met internationale allure. Grand Southern Electric is onnederlands goed of beter gezegd onamerikaans goed! Een wereldplaat!

Tracklist
01. Stand Tall
02. Evil Mothergrabber
03. Ride with You
04. Wealthy Friend
05. Satilla No.3
06. Restless Man
07. Dance Of The Buffalo
08. Ripple Faced Thing
09. Working Like A Dog
10. (Ain’t Nothing Wrong With) A Little Bit Of Loving
11. It’s About Time

Website DeWolff: http://www.dewolff.nu/

Op 29 april had ik een gesprek met Pablo, Luka en Robin in het Backstage hotel Amsterdam en dat ging ondermeer over deze CD Grand Southern Electric, lees interview hier https://bluesmagazine.nl/interview-dewolff-2014/


Ook op Blues Magazine ...