Devon Allman - Turquoise

Devon Allman – Turquoise
Format / Label / Release:  cd / Ruf Records / 12 februari, 2013
Cosmox.nl, Blues CD’s Online bestellen

Door:  John Maes

Het DNA profiel van Devon Allman

Het beluisteren van het album Turquoise van Devon Allman roept bij mij meteen de vraag op:  ‘zit muzikaliteit in de genen of is het je opvoedingsomgeving die hierin van doorslaggevende betekenis is’. Hier zullen vast de nodige sociologische onderzoekers zich in vast gebeten hebben.

Devon is de zoon van…Greg, maar heeft zijn hele jeugd nauwelijks in het bijzijn van zijn vader doorgebracht, hij groeide op in de buurt van Austin/Texas en die omgeving kun je toch ook best wel een broeinest van muzikaliteit noemen. Vader Greg was buiten beeld en verslond – ondertussen dat de kleine Devon opgroeide – 6 officiële vrouwen waaronder Cher en had de nodige avontuurtjes.

Als  ‘zoon van…’ draag je natuurlijk in het muziekwereldje ook de loden last van je voorvader mee en heb je meteen te kampen met een verwachtingspatroon. Hedendaagse muzikanten zoals Mud Morganfield (Muddy Waters), Justin Townes Earle (Steve Earle), Dweezil Zappa (Frank Zappa) etc. kunnen daarover mee praten. Maar het lukt ze dan gelukkig wel voort te bouwen op een eigen identiteit.

Devon kun je ook al kennen van zijn band Honeytribe, waarmee hij al reeds de zeer verdienstelijke meer blues georiënteerde CD ‘Space Age Blues’ uitbracht. De laatste tijd is hij vooral ook bekend als lid van ‘Royal Southern Brotherhood’ waarin hij o.a. samenspeelt met Cyril Neville. Nu heeft hij een schitterend soloalbum uitgebracht met zeer persoonlijke, eerlijke en krachtige songs, een gevarieerde CD met elf songs, waarin we vooral ook kennismaken met de zanger Devon, naast zijn gladde en goed verzorgde gitaarwerk.

In het nummer ‘Turn Off The world’ maken we kennis met de meest inzichtelijke compositie waarin Devon vraagt om ‘wash off this rock and roll’ waardoor hij zijn ziel reinigt en met een frisse spirit verder gaat na een lange tijd on tour te zijn geweest. In het nummer ‘Stop Draggin My Heart Around’ (Tom Petty) zingt hij een aangrijpend duet met Samantha Fish. Voor het gitaarwerk wordt Devon bijgestaan door Luther Dickinson, die we kennen van The North Mississippi All-Stars. Het album is opgenomen in de Bessie Blue Studio in Memphis. Daar verkeer je natuurlijk in een voortreffelijk inspirerend sfeertje direct om de hoek bij Beale Street.

‘There’s no Time’ zou zo maar eens een nummer van Carlos Santana kunnen zijn. Het gitaarspel roept grote associaties op met de Latino gitaarheld. Ook qua compositie en dan hoor je ineens in de stem ook nog ‘es zanger Rob Thomas terug die op Supernatural het nummer ‘Smooth’ legendarisch maakte.

Turquoise is een zeer aan te bevelen schijf en staat bij mij alvast op nummer 1 voor 2013. De songs beschrijven het muzikantenleven on the road, damesbezoek, vliegtuigen, truckstops, een drankje op zijn tijd en dat soort dingen. ‘Dusty Road Driving Music’ noemt Devon zijn muziek.

Zoals bekend spelen de Allman Brothers ieder jaar een reeks concerten in het Beacon Theatre in New York. Daar waar Devon een aantal malen zijn illustere vader als special guest vergezelde o.a. samen met Junior Mack van de Heritage Blues Orchestra, die we dit jaar zagen op het North Sea Jazz Festival en die in maart weer touren door Nederland (een tipje tussendoor als afsluiter..;-)

01 – When I Left Home
02 – Dont Set Me Free
03 – Time Machine
04 – Stop Draggin My Heart Around
05 – There’s No Time
06 – Strategy
07 – Homesick
08 – Into The Darkness
09 – Key Lime Pie
10 – Yadiras Lullaby
11 – Turn Off The World

Devon Allman: vocals, gitaar
Yonrico Scott: drums, percussie
Myles Weeks: bas
Luther Dickinson: lead- en slidegitaar
Samantha Fish: vocals  ‘Stop Draggin’My heart Around’
Ron Holloway:  saxofoon ‘Into The Darkness’

Devon Allman Turquoise Album Teaser


Ook op Blues Magazine ...