devon allman ride or die

Devon Allman – Ride Or Die
Format : CD / Label : Ruf Records
Releasedatum: 16 september 2016

Tekst: Gerrit Schinkel

Devon Allman wordt geboren op 10 augustus 1972 en groeit op in Texas (Corpus Christi), Tennessee en Missouri (St. Louis). Hij is de zoon van Gregg Allman, gitarist, zanger en keyboarspeler van de legendarische Allman Brothers Band. In zijn jeugd groeit Devon op met de klassieke (rock)blues georiënteerde muziek van Santana, The Rolling Stones, The Doors en (uiteraard) The Allman Brothers Band. Begin jaren 90 maakt hij deel uit van The Dark Horses, een lokale band in St. Louis en in 1999 formeert hij Devon Allman’s Honeytribe, de band waarmee hij toert en twee albums maakt. Vanaf 2011 maakt Devon Allman ook deel uit van de supergroep Royal Southern Brotherhood, een bluesrockgroep met o.a. percussionist Cyril Neville, een telg uit de befaamde Neville Brothers familie. En passant maakt Devon Allman ook soloalbums. Zijn eerste soloalbum ‘Turquoise’ verschijnt in 2013, in 2014, Devon Allman heeft dan Royal Southern Brotherhood inmiddels verlaten, gevolgd door ‘Ragged & Dirty’.

Volgende maand verschijnt het 3e soloalbum van Devon Allman, ‘Ride Or Die’. Het album is opgenomen in de Nashville Sound Stage en Switchyard Studios in Nashville Tennessee. Allman produceerde het album samen met drummer Tom Hambridge. Op ‘Ride Or Die’ staan 12 songs die volgens Allman al zijn muzikale invloeden weergeven. Soul, rock en blues.

Het album opent meteen stevig met de bluesrocker Say your prayers en de soulblues slaat toe in het Robert Cray achtige Find ourselves met Ron Holloway op sax. In het funky Galaxies strooit Kevin McKendree gul met zijn keys en op dat bed van orgeltonen gaat het gitaarwerk lekker los. Lost is een rustpunt, een prachtige ballad met een akoestisch begin en subtiele wah wah gitaarintermezzo’s. En sterke zang van Allman. In het funky Shattered times wordt de luisteraar weer getrakteerd op gitaarsolo’s en de hammond van McKendree. Vlammende en slepende gitaarsolo’s overheersen in de stevige bluesballad Watch what you say. In de ballad Vancouver mag Ron Holloway zich weer op zijn sax uitleven en laat Allman weer horen over een goede stem te beschikken. Die goede zang is ook te horen in de ballad Pleasure & pain. Hold me is een melodieus nummer met een twinkelende piano van McKendree. Een van de hoogtepunten van het album is Live from the heart, een midtempo ballad gelardeerd met golvende orgeltonen en met een mooie gitaarsolo halverwege. Maar ook de met strings versierde ballad Butterfly girl is van een grote schoonheid. Het album eindigt met A night like this, een cover van The Cure. Dit ruim 30 jaar oude nummer van de Britse new wave, gothic rock en post punkband is een rockende afsluiter met een talkbox gitaarsolo en een scheurende sax.

Conclusie:
Met ‘Ride Or Die’ levert Devon Allman weer een zeer gedegen soulful bluesrock album af.

Tracks:
Say your prayers
Find ourselves
Galaxies
Lost
Shattered times
Watch what you say
Vancouver
Pleasure & pain
Hold me
Live from the heart
Butterfly girl
A night like this

Line up:
Devon Allman – zang, gitaar
Tom Hambridge – drums
Tyler Stokes – gitaar
Steve Duerst – bas
Kevin McKendree – keys
Ron Holloway – saxofoon
Bobby Yang – strings

Website Devon Allman

Devon Allman - Lost


Ook op Blues Magazine ...