Foto Recensie: Detonics – Live Evidence

Detonics – Live Evidence
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 7 januari 2017

Tekst: Rick Kanselaar

Om als winnaar van de Dutch Blues Challenge uit de bus te komen moet je als band wel wat in je mars hebben, en de Detonics hadden meer dan dat en pakten de eerste prijs met hun swingende west coast georiënteerde blues. En dit voor een band die pas sinds 2015 bestaat, voorwaar een puike prestatie. En nu is er de live plaat ‘Live Evidence’, met tien tracks opgenomen tijdens Bluesmoose radio en een liveoptreden. En ja het moet gezegd worden vanaf seconde één swingt de plaat als een tiet.

‘Same Old Story’ is het prachtige openingsnummer waarin we meteen muzikaal kennismaken met de muzikanten in de band. Veel swing, de krachtige stem van Kars van Nus, het laidback gitaarspel van Jeremy Aussems en stilzitten is er niet meer bij. En blijf gelijk maar op die dansvloer staan want de cover van Memphis Slim ‘Lonesome’ gaat in een tempootje hoger en zorgt ervoor dat de heupen in beweging blijven. Detonics is een band met een schat aan muzikale (live)ervaring en dat is duidelijk hoorbaar op de plaat. Rene Leijtens en Mathijs Roks vormen samen het ritme tandem van de band en zij leggen een heerlijk breed kamertapijt neer waarop de rest zich kan uitleven.

‘Kill The Cat’ is het eerste nummer waar het er iets rustiger aan toe gaat zonder ook maar een moment te vervelen. ‘Directly From The Heart’ is een cover van Little Richard en geeft alle ruimte aan de schurende stem van Kars van Nus, maar let zeker ook op het pianospel van Raimond de Nijs in dit nummer. En met ‘Rock A While’ gaan we in de vijfde versnelling swingend verder, nogmaals stilstaan is onmogelijk. Prachtig is dan de tegenstelling met de traag voortslepende blues in ‘I Can’t Quit Anyway’, waarin de liefde en de drank weer dankbare onderwerpen zijn en tot uiting gebracht in de heerlijk gitaarsolo van Aussems..

Het spannende duel tussen orgel en gitaar kenmerkt ‘She Knows How to Love Me’ waarna we belanden bij de laatste nummers van de plaat. ‘BringIit On Home’ is de afsluiter met gospelfeel waarin de stem van van Nus nog een keer schurend door de speakers schalt. In februari speelt Detonics in Memphis op de International Blues Challenge, een prima Nederlandse vertegenwoordiging. Met ‘Live Evidence’ laat Detonics horen waar zij live toe in staat zijn, iets wat trouwe fans natuurlijk al wisten. Het is een energieke plaat van een voortreffelijke band. En ja ook dat mag zeker gezegd worden.

Tracklist:
01. Same Old Story
02. Lonesome
03. Broke & Lonely
04. Kill The Cat
05. Directly From The Heart
06. Rock A While
07. I Can’t Quit Anyway
08. She Knows How To Love Me
09. Can’t Be Satisfied
10. Bring It On Home

Website: Detonics

 


Ook op Blues Magazine ...