Foto Recensie: Derek Davis - Resonator Blues

Derek Davis – Resonator Blues
Format: CD – Digital / Label: Southern Blood Records
Releasedatum: 25 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

Derek Davis is een bluesrock zanger-gitarist uit Noord-Californië. Zijn wortels liggen in de hardrock want hij is bekend als lid van de band Babylon A.D., die door het Arista label getekend werd en in de USA behoorlijk populair werd. Hun song “Kid Goes Wild” schopte het tot de soundtrack van de “RoboCop 2” film.
In 2012 bracht Derek zijn eerste soloalbum ‘Re-Volt’ uit en nu is het de beurt aan album nummer drie. En wat is dit een intens rauw album geworden zeg!

Derek bespeelt op dit album de slidegitaar, de Cigar Box gitaar, bas en toetsen en wordt verder bijgestaan door drummer James Pacheco en Charlie Knight op de harmonica.

De opener van het album, Resonator Blues, laat al gelijk horen wat je op dit album te wachten staat. Namelijk ongepolijst rockende bluesrock met Derek’s rauw zwiepende slidegitaar en zijn doorleefde, rauwe stem. Ook laat hij horen dat hij ook op de piano behoorlijk woest kan rocken.
In het akoestische Sweet Cream Cadillac wordt Derek’s zwiepende Silvertone slide slechts begeleid door handgeklap. Ondanks het feit dat het hier om een akoestisch nummer gaat is dit nummer in hoge mate dansbaar en uiterst rauw. De boogie Mississippi Mud heeft een behoorlijk Creedence Clearwater Revival/Omar & The Howlers gehalte met de hard huilende harmonica van Charlie Knight en de gemeen hard snijdende slidegitaar.
In Penitentiary Bound verlaat Derek de blues even om meer richting de folky Americana te gaan in een spaarzaam muzikaal ingekleurd nummer. Vervolgens krijg je een stomende countryblues om je oren in Jesus Set Me Free waarin Derek op de 3-snarige Cigar Box gitaar te horen is. Het nummer heeft een behoorlijke Led Zeppelin sound en zodra het dreunende geklap ingezet wordt is het nummer onweerstaanbaar swingend.
Na de pompende bluesrocker Red Hot Lover met zijn gemeen snijdend gitaarwerk volgt de eerste cover van het album, Son House’s Death Letter. Deze is tot op het bot gestript tot een countryblues met slechts Derek’s doorleefde stemgeluid en zijn akoestische slide. Het geluid in de raggende bluesrocker Whiskey And Water is broeierig en raspend met Charlie Knight’s gierende harmonica zeer prominent aanwezig. It Hurts Me Too van Elmore James is de laatste cover van het album en het geluid van Derek’s slide mag hier met recht verschroeiend hard genoemd worden.
Back In My Arms klinkt veel minder rauw en heeft veel weg van het folkpop geluid van een band als Stealers Wheel.
Het album eindigt met weer zo’n fijne smerig zwiepende bluesrocker in Prison Train waarin Derek’s slide weer alle kanten op giert.

Hard, rauw en intens zijn de sleutelwoorden voor dit briljante bluesrock album van Derek Davis!

Sweet Cream Cadillac By Derek Davis - The Cadillac Song - Fast Cars & Dancing Girls


Tracklist:
01. Resonator Blues
02. Sweet Cream Cadillac
03. Mississippi Mud
04. Penitentiary Bound
05. Jesus Set Me Free
06. Red Hot Lover
07. Death Letter
08. Whiskey And Water
09. Unconditional Love
10. It Hurts Me Too
11. Back In My Arms
12. Prison Train

Website: Derek Davis


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.