dede priest johnny clark album hoes

Dede Priest & Johnny Clarks Outlaws

When Birds Were Snakes

Tekst: Hans Wolven

Probeer eens een mix voor te stellen van Folk, Rock, Soul, Jazz, Gospel en Blues.
Een hele opgaaf met zoveel elementen. Toch heeft Dede Priest dit weten neer te zetten samen met Johnny Clarks Outlaws. Een zangeres uit Texas en een oer Nederlandse band. Samen hebben zij hun best gedaan om het album When Birds Were Snakes vol te krijgen met gevarieerde muziek.
Het is niet de muziek die mij in eerste instantie aanspreekt en ik mis daarom veel blues-elementen maar interessant is het wel. Zeker wanneer je het album een paar keer laat passeren. En je oorschelpen laat wennen aan de klanken van deze band. Het klinkt allemaal wel wat broeierig. Soms wel wat swamp invloeden.

 

Dede Priest

In Austin, Texas, een bloeiende haven voor livemuziek, begon ze professioneel te zingen. Zwaaiend met zang geworteld in de rauwheid van de Texas Blues en Gospel tradities, werd Dede Priest al vroeg vastgepind als een “Modern Day Blues Queen”. Later kreeg ze bredere internationale erkenning voor haar krachtige levering van een unieke stijl die grenzen overschrijdt en “Blues, Soul en Jazz binnenstebuiten keert”. Ze deelde het podium met onder meer Clarence Gatemouth Brown, Leon Russell, Tommy Shannon (Double Trouble). Ze ontwikkelde haar eigen stijl van spelen. Soms met gitaar, soms met viool.

Dit album is de samenwerking tussen Johnny Clark en Dede Priest nog sterker dan op de voorgaande cd’s.
De stem van Dede wordt in de PR wel vergeleken met Sister Rosetta Tharpe of Etta James. Die uitspraak deel ik niet. Haar toonwisselingen zijn te onnauwkeurig. Soms zelfs wat te slordig.
Samenvattend, voor liefhebbers die graag muziek horen die buiten de lijnen liggen van de pure blues is dit wellicht een ontdekking. Helaas niet direct voor mij.

Tracks
When birds were snakes
Mudslide
Dirty Water In my Glass
Make That Double A Double
Mojo-Ito
Hyssop Blossoms
Drinking Again
Come On Down
Tons
It’s Getting Late
Whisper and Whistle
Rum And Sugarcane


Ook op Blues Magazine ...