Dead Mans Uke – Do The Don’t
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 27 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

De ukelele is nou niet bepaald een instrument, dat je vaak tegenkomt in de blues, bluesrock of rootsrock. Het instrument wordt meestal omgeven door een stoffig, oubollig imago. Vader en zoon Tim en Jake Smithies uit het Britse Sheffield hebben dat imago grondig afgestoft en bewijzen onder de naam Dead Mans Uke, dat de ukelele wel degelijk als een volwaardig instrument gebruikt kan worden. En dan ook nog eens elektrisch versterkt!

Vader bespeelt de ukelele en zingt terwijl zoonlief zich bezighoudt met de swingende contrabas. Op hun nieuwe album passeren flink wat covers de revue. Die worden door Dead Mans Uke omgevormd tot een mix van blues, countryswing, skiffle, vaudeville en pubrock.

Zo gaat de cover van het Hokum Boys nummer They Caught Us Doing It duidelijk de countryswing richting op met een hoog “Old McDonald had a farm” gehalte en invloeden van artiesten als George Formby, Lonnie Donegan en Chas & Dave. Dit is echt zo’n nummer dat live hoge ogen gaat gooien.
De opener van het album, Do The Don’t, klinkt zowel bluesy als funky en dat is met zo’n opmerkelijke bezetting toch een hele prestatie! Nooit eerder heb ik een dergelijk groovende ukelele gehoord, begeleid door een kletterende rockabilly bas. De cover van Hank Williams’ Can’t Get You Off Of My Mind is een lui deinende versie met prima kletterende bas.
Ook een cover van een Nirvana nummer is voor Dead Mans Uke heel gewoon. Polly klinkt hier bluesy a la Chas & Dave met tintelend ukulele spel. Let Me Play With Your Poodle van Lightnin’ Hopkins klinkt uiteraard bluesy maar dan op een vrolijk swingende manier waarin je ook de nodige skiffle en vaudeville invloeden terughoort.
Randy Newman’s Short People leent zich uitstekend om in een skiffle/pubrock versie gegoten te worden. Hetzelfde geldt voor Way Down In The Hole van Tom Waits, dat hier dreigend en rauw klinkt met een snerpende ukelele solo! De cover van Better Than, van the John Butler Trio, trekt vervolgens weer meer richting de swingende bluegrass. Please Don’t Take The Baby To The Liquor Store, van Reverend Horton Heat, krijgt een hoekig stotende pubrock versie met funky contrabas en sprankelende ukelele.
Tot slot volgt een fraai staaltje van ukeleleboogie in een cover van Hank Williams’ Move It On Over.

Een zeer vermakelijk album van het duo Dead Mans Uke, dat live zeer zeker voor een feestje gaat zorgen!


Tracklist:
01. Do The Don’t
02. They Caught Us Doing It
03. Can’t Get You Off Of My Mind
04. Polly
05. Let Me Play With Your Poodle
06. Short People
07. Please Don’t Take The Baby To The Liquor Store
08. Better Than
09. Way Down In The Hole
10. Move It On Over

Website: Dead Mans Uke


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.