Een nieuw album van DE KAT, dat is altijd een belevenis. De psychedelische bluesband uit Groningen kiest, zelfbewust, een geheel eigen richting, weg van de gebaande paden van de traditionele blues, en richting onontgonnen terrein.

Dat was op het vorige album, De Kat II uit 2017, al zo. Toen putte De Kat uit bronnen als Peter Green’s Fleetwood Mac en Big Brother & The Holding Company. Live shows ontaardden graag in woeste gitaarwolken, en subtiele thema’s werden naar hartenlust uitgesponnen.

Geen band die er op uit is het zijn publiek gemakkelijk te maken.

Anno 2020 is DE Kat een andere band. De bassist is een andere, en om het palet te vergroten heeft de band een zanger verwelkomd.

Vandaar ook de naam van de nieuwe plaat: Goya en DE KAT. Die op vrijdag 30 oktober in Vera, de roemruchte rockzaal in hartje Groningen, wordt gepresenteerd, gedurende twee coronavrije shows.

Oorspronkelijk was de gedachte om begin dit jaar een EP uit te brengen, met een aantal tracks die op dat moment de atmosfeer binnen de band weergaven. Dat liep, onder meer vanwege de pandemie, spaak. Dat er nu, midden in de gevreesde ‘Tweede Golf’ een volledig album verschijnt, is tekenend voor hoe de band in het leven staat. “Een plaat weerspiegelt hoe we ons op dat moment voelen”, vertelt Erik de Vries, oprichter en een van de gitaristen van DE KAT. “We zijn op dit moment op een nieuw punt in een carriere.”

DE KAT (persfoto)

Bassist Jasper Visser, een van de oprichters van DE KAT, koos voor zijn gezin. Zijn plaats is inmiddels ingenomen door Milan Edzes. “Een fijn persoon om in de band te hebben”, zegt De Vries. “Hij brengt balans tussen de twee gitaristen, dat is soms nodig.”

Goya Buitenhuis is wellicht degene die voor de meest imposante transitie in de band heeft gezorgd. Oorspronkelijk was DE KAT immers een instrumentale band, die het moest hebben van hallucinante improvisaties en soms oorverdovende gitaarerupties. No more! Althans, niet in overwegende mate. “Goya is een fantastische frontman, hij doet mij soms denken aan Nick Cave.”

Al die nieuwe invloeden hebben geresulteerd in een album dat voor de oppervlakkige luisteraar ver af staat van eerder werk van de Groninger band. Voor een old school bluesfestival zal de band op basis van dit materiaal niet snel meer worden uitgenodigd, maar de nieuwsgierige en enigszins onderlegde muziekliefhebber vindt op Goya & DE KAT van alles van zijn gading. Een nummer als Manic Me zou je bijna new wave kunnen noemen, de track Punk is meer, tsja, hoe zullen we het noemen, punk…? En op when The Sun Explodes horen we zowaar wolken synths, een instrument dat voorheen nimmer in het Kat-repertoire te vinden zou zijn. “Deze plaat is dubbel zo goed als de vorige. We zijn met z’n allen perfectionist, maar wel op een mooie manier.”

Goya en DE KAT wordt op vrijdag 30 oktober tweemaal gepresenteerd in Vera, Groningen. Beide shows zijn uitverkocht.

ALBUM TEASER

DE KAT III GOYA & DE KAT (2020)

 


Ook op Blues Magazine ...