Foto Recensie: Dawn Brothers – Classic

Dawn Brothers – Classic
Format: CD – LP – Digital / Label: V2 Records – Varese Sarabande
Releasedatum: 12 oktober 2018

 Tekst: Martijn Wesseling

De renaissance van de Nederlandse bluesrock begint in de muziekbunker van DeWolff (https://www.hpdetijd.nl/2017-07-31/dewolff/ ). Naast een druk bezet leven met zijn band DeWolff en een solo avontuur met zijn vriendin heeft Pablo van de Poel al een tijd een eigen analoge studio, de Electrosaurus Southern Sound Studio. Bands als The Grand East en The Dawn Brothers namen daar al geweldige debuut platen op. De laatstgenoemde heeft nu een tweede plaat gemaakt, wederom op analoge wijze.

De gelijkenissen tussen DeWolff, The Grand East en The Dawn Brothers zijn helder. De liefde voor muziek uit de jaren zestig en zeventig, de analoge studio in Utrecht, veel muzikaliteit en ontzettend veel speelplezier.
The Dawn Brothers zag ik eind 2017 in een gezamenlijk concert met The Grand East. Dit was een heerlijke afsluiter van het jaar. The Dawn Brothers speelden toen al het nummer Holy Water en daarin was de inmiddels (internationale) live ervaring al goed in terug te horen.

Vanaf dat nummer had ik al zin ik een nieuw album. Deze ligt er nu en wat voor één. Het debuut was al een erg fijn plaatje. Met dit tweede album zetten de heren een volgende stap. Opnieuw zijn er allerlei bands uit de jaren zestig en zeventig terug te horen in de verschillende nummers, maar ook het eigen geluid is duidelijk. De hierboven genoemde live ervaring is over het hele album goed terug te horen.
Het album start met Summer Jam 2017, de derde single die in de aanloop naar het album is verschenen. Zoals te verwachten met deze titel is dit een heerlijk zomers liedje. Het liedje staat al even in mijn Spotify lijstje “Zomer” en ook op repeat verveeld hij geen moment. De heerlijke groove die is ingezet door het eerste liedje gaat verder op Holy Water, iets meer blues en lekker swampy.
Zonder stil te willen staan bij elk nummer, wil ik toch nog even stil staan bij nummer drie. Lucky Charm is namelijk mijn favoriet. Een vrij rustig liedje die ook met één luisterbeurt in je hoofd gaat zitten, dankzij wederom een fijne groove en een heerlijke melodie.
Eigenlijk staat het hele album vol met dit soort liedjes. De muzikaliteit spat er van af. De liedjes nestelen zich vrij snel in je hoofd, maar bieden tegelijkertijd voldoende diepgang om interessant te blijven. De teksten zijn, ten opzichte van de bijna altijd vrolijke muziek, soms verrassend zwaar en diepgaand. De teksten die overigens ook voor DeWolff een belangrijke inspiratie zijn geweest, zoals Pablo van de Poel verteld in een interview met Heaven (#5 2018 sep/okt).

Het niveau van het gehele album is erg hoog en stabiel, eigenlijk kan ik geen zwak nummer ontdekken. Voor liefhebbers van bands als Creedence Clearwater Revival en The Allman Brothers en eigenlijk voor iedereen die van goede muziek houdt is dit een dikke aanrader.


Tracklist:
01. Summer Jam 2017
02. Holy Water
03. Lucky Charm
04. Sweet Love
05. Too Many Colors In The Sun
06. Yours & Mine
07. Gas To Carry On
08. How Come
09. Got To Act
10. Hood Ornament
11. Eagle One
12. What A Feeling Can’t Do

Website: Dawn Brothers

Data:
11 oktober : Rotown, Rotterdam | ALBUM RELEASE SHOW
06 december: Nieuwe Nor, Heerlen
14 december: Simplon, Groningen
15 december: Bitterzoet, Amsterdam (in samenwerking met Paradiso)
20 december: Cul de Sac, Tilburg (in samenwerking met 013)
11 januari 2019: Merleyn, Nijmegen
12 januari 2019 : EKKO, Utrecht


Ook op Blues Magazine ...