Davy Knowles – Best Of The Bootlegs 2017
Format: CD – Digital / Label: Wyan
Releasedatum: 19 januari 2018

 Tekst: Bert Ruisch

 Davy Knowles doet een rondje opruiming…

 Het was een redelijk druk jaar voor Davy Knowles, 2017. In de eerste helft veel getoerd, zoals we dat van een rechtgeaard bluesartiest mogen verwachten. Ergens in de zomer ook nog getrouwd, kortom, genoeg te doen. Van de live shows die hij met z’n band in de eerste helft van 2017 heeft gedaan zijn een flink aantal “officiële” bootlegs uitgebracht.

Een contradictie zegt u? Dat klopt. Een bootleg opname is oorspronkelijk een illegaal gemaakte en tegen de wil van de artiest of groep uitgebrachte opname van een live optreden (meestal) of gejatte studio opname. Daar zaten soms legendarische platen tussen die nu honderden, zo niet duizenden euro`s waard zijn. En meestal waren ze van een beroerd slechte kwaliteit, maar dat kon ook haast niet anders.

Hoe dan ook, aangezien er te weinig tijd leek te zijn om nieuw materiaal op te nemen, is er van de ruime hoeveelheid live opnames die zijn uitgebracht als download of stream, een selectie gemaakt die terecht is gekomen op de cd ‘Best Of The Bootlegs 2017‘.

Dat de band, bestaande uit Davy zelf op gitaar en zang, Andrew Toombs op toetsen en zang, Marvin Little op bas en zang en Michael Casky, drums en zang, een goed ingespeelde band is, laten ze op deze selectie luid en duidelijk horen. Da’s een pluspunt.
Ook de mix is niet slecht. Ik heb wel het een en ander aan te merken op de volgorde van de nummers. Het lijkt erop dat ze letterlijk bij elkaar geraapt zijn en er weinig tot geen aandacht is besteed aan een mooie, goed lopende flow in de plaat. Het spring een beetje door elkaar, zeg maar.

Bijna alle nummers zijn geschreven door Davy, met uitzondering van Outside Women Blues dat van de hand van Blind Joe Reynolds is, en Dear mr. Fantasy, waarvan de tekst is geschreven door Jim Capaldi en de muziek door Steve Winwood en Chris Wood.
De kortere nummers, zoals openers Catch The Moon en Gov’t Row, vallen wat mij betreft in de categorie dertien in een dozijn en ik heb het afgelopen jaar op tientallen platen van USA bluesrock bands soortgelijke nummers gehoord. Niks om warm van te worden dus.
Anders is het gesteld met de langere nummers, zoals een van zijn betere eigen werken Coming Up For Air, waarvan er een uitvoering van ruim twaalf minuten op de cd staat, eerder genoemde Dear Mr. Fantasy, ruim zeven minuten, en de ruim dertien minuten durende afsluiter Gotta leave. Geinig vind ik Come Home, ook al zo’n lekker lang, goed uitgesponnen nummer, waar een complete versie van de Willie Dixon klassieker Spoonful in verweven is. Eindelijk eens een mash-up die wel goed gedaan is.
Het geheel van de plaat geeft een hele mooie dwarsdoorsnede van een concert van Davy Knowles en z’n band en je hoort een technische begaafde gitarist die ook nog een goeie stem heeft.

‘Best Of The Bootlegs’ is de opvolger van de half 2017 uitgekomen studio EP ‘1932’, maar lijkt in niets op die plaat, maar veel meer op ‘Three Miles From Avalon’ uit 2016.

Persoonlijk hou ik meer van z’n oudere werk met Back Door Slam, dat over het algemeen iets steviger is. Waarschijnlijk omdat z’n latere werk ook last heeft van de Amerikaanse ziekte waar ik het al vaker over gehad heb; glad geproduceerd, niets wereldschokkends, middle of the road, volgens een standaard sjabloon.

Luister naar z’n meest bekende nummer, Coming Up For Air:


Tracklist:
01. Catch The Moon
02. Gov’t Row
03. Coming Up For Air
04. Outside Women Blues
05. Falling Apart
06. Dear Mr. Fantasy
07. First Words Of A Changing Man
08. Amber’s Song
09. Oxford, MS
10. Come Home
11. Gotta Leave

De website is achterhaald en al een tijdje niet bijgewerkt, dus je kunt beter kijken op z’n Facebookpagina.

Dan zie je ook dat hij dit jaar hoofdzakelijk toert in de USA. Niet alleen met z’n eigen band, maar ook met Band Of Friends voor een Rory Gallagher Tribute. Niet helemaal verwonderlijk, gelet het feit dat Davy geboren is op Isle of Man en pas later verhuisd is naar Amerika

Website: https://www.facebook.com/DavyKnowles/


Ook op Blues Magazine ...