David Philips – Winter
Format: Digital / Label: Black and Tan Records
Releasedatum: 10 april 2017

Tekst: Bennuman

David Philips is een singer-songwriter, sessie-gitarist en producer uit de U.K. Zijn debuutalbum was ‘Heal Yourself Alone’ in 2010 en was net na de release “Album Of The Week” bij de BBC Radio. Vervolgens steeg het in 2011 naar plaats 34 in de Top 100 Roots-Country Albums in de US.

Na een korte tour door Nederland en België tekende hij bij het Nederlandse label Black and Ten Records die de volgende vier albums van hem uitbracht.

Hij staat bekend om zijn solitaire manier van werken in de studio. Hij schrijft zelf zijn nummers (tekst en muziek), produceert, neemt op, speelt bijna alle instrumenten zelf en verzorgt alle vocalen. Zijn albums ‘The Rooftop Recordings 1 en 2’ en ‘December Wine (The Four Track Tapes)’ nam hij thuis in Barcelona op met een Tascam 4-Track recorder.

Ook is David Philips een begenadigd tekenaar en verzorgt hij het artwork voor al zijn albums zelf.

Direct na het opnemen van ‘The Rooftop Recordings 2’ in 2016 trok hij zich opnieuw terug in zijn studio in zijn ‘rooftop’ appartement in Barcelona waar hij zich tijdens de wintermaanden toelegde op het schrijven en opnemen van nieuwe songs. Hij liet zich inspireren door blues-rock en soul en omdat hij een multi-instrumentalist is nam hij (bijna) zelf alles op en produceerde zelf met een ‘full band sound’ in gedachten.

Vergeleken met zijn eerdere werk is dit zijn meest rock gerichte album. Een kort album is het wel, acht songs in bijna een half uur. Maar wel afwisselend. Stevig rockend en melodieus zoals het openingsnummer Changes, akoestisch en met mondharmonica in het nummer Home, en ook een soulballad met Your Way. Maar in alle songs prachtige teksten en natuurlijk zijn steeds verrassende gitaarspel van rustig akoestisch tot scheurend elektrisch.

Mocht je David Philips nog niet kennen, dan hoop ik dat je na het lezen van deze recensie de moeite neemt om zijn laatste album ‘Winter’ te beluisteren, misschien wel aan te schaffen of hem te zien optreden. Een werkelijk prachtig veelzijdig album van een meesterlijke muzikant.

Tracks:
01.Changes
02.Mary
03.Rich Man
04.Home
05.The One
06.Your Way
07.Running
08.That’s Allright

Website: David Philips

David Philips toert veel en is regelmatig in Nederland te zien:
6 mei: Middelburg Plein 1940
7 mei: Velsen-Noord Timboektoe Beach Bar
10 mei: Nijmegen Café Trianon
11 mei: Edam De Harmonie
14 mei: Horst Cambrinus


Ook op Blues Magazine ...