David Gogo - Christmas With The Blues

David Gogo – Christmas With The Blues
Format / Label / Release: CD / Cordova Bay Records / november 2012

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Kerstmis kan het feest van licht en liefde zijn, maar ook van treurnis om iets dat verloren is. Niet zo vreemd dus dat de blues wonderwel bij Christmas lijkt te passen. Volop jubelend en ook schurend van pijnlijk verlangen. David Gogo presenteert op Christmas With The Blues beide uitersten op één schijf.

Natuurlijk zijn er de afgelopen decennia al de nodige albums met Christmasblues verschenen; de twee kerstalbums van Elvis Presley poppen up als voorbeeld. Waarom dan ook een blueskerstalbum van David Gogo? Hij had zelf ook zijn twijfels in het begin, maar warmde geleidelijk op aan het idee.

‘I can’t say that I was jumping up and down at the idea of doing a Christmas album when it was first suggested…just didn’t seem to be ‘me’. I started to think about it though. I mean, I live on a Christmas tree farm. Bob Dylan made a Christmas album. l started doing some research and realized that there were a ton of great holiday blues songs, much more traditional than what I usually do. I now saw a double-edged opportunity. This could be a Christmas album and my first actual “blues” album! Challenge accepted!’

En is de uitdaging geslaagd? Ja! Gogo’s blueskerstalbum bevat twee zelfgeschreven tracks (Christmas On The Bayou en Let’s Get A Real Tree) en zeven redelijk bekende Christmasblues songs. Hoewel ik niet alle tracks helemaal geslaagd vind, is het eindoordeel zonder meer positief. Christmas Blues, het eerste nummer van de plaat, heeft een aangenaam pingelde piano van David Vest en een pittig schurende gitaar waardoor het nergens ‘zoet’ klinkt. Christmas On The Bayou neemt iets gas terug in intensiteit en voelt aangenaam door de jankende mondharmonica van Shawn Hall en de ijle gitaarflarden die erdoorheen sijpelen. Ook Christmas Tears en Please Come Home For Christmas is slow Christmasblues en zijn prima nummers om te draaien als iedereen na afloop van het kerstdiner enigszins aangeschoten naar huis waggelt.

Let’s Get A Real Tree daarentegen gooit het kerstdiner open met een pompende en scheurende gitaar. Goed maar minder dan de versie die ik ken van Elvis Presley is Santa Claus Is Back In Town. Waar die laatste versie bijna dreigend overkomt en smerig, is de versie van David Gogo iets teveel dichtgesmeerd met een stortvloed aan gitaarsolo’s. Beter, maar ook iets minder dan de versie van Elvis is Merry Christmas Baby. Waar de song in handen van Elvis een heerlijk ‘bluesy’ en loom gevoel uitstraalt, is de versie van Gogo meer big band. Jammer, het had van mij iets subtieler gekund.
Die subtilieteit is er wel in Little Drummer Boy dat een bijna spaarzame muzikale begeleiding heeft en behoorlijk opschuift in de richting van countryblues. Mooie uitvoering! Santa Claus Wants Some Lovin’ tenslotte, het laatste nummer van de cd, krijgt een soulvolle, bijna funkachtige make-over.

David Gogo heeft met Christmas With The Blues de uitdaging aangenomen en is erin geslaagd om een fijne kerstbluesplaat te maken die je zo onder de kerstboom kunt leggen. Twee mindere nummers, maar de rest van de plaat is prima om de donkere dagen mee door te komen. Klein kritiekpuntje: maar negen nummers? Volgend jaar dan maar een Christmas With The Blues, part 2?

1. Christmas Blues
2. Christmas On The Bayou
3. Christmas Tears
4. Let’s Get A Real Tree
5. Please Come Home For Christmas
6. Santa Claus Is Back In Town
7. Merry Christmas Baby
8. Little Drummer Boy
9. Santa Claus Wants Some Lovin’

Website: www.davidgogo.com