David Corley - Available Light

Recensie: David Corley – Available Light
Release datum: 18 November 2014

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Amerikaanse singer/songwriter met het donkere stemgeluid van Tony Joe White die op zijn 53ste dankzij crowdfunder Kickstarter debuteert met zijn eerste album. Een relaxed debuut.

Een dure studio of een grote investering van een platenmaatschappij is tegenwoordig niet meer nodig om een plaat te maken. Met onder meer crowdfunding of een zogeheten ‘pledge’ is het mogelijk voldoende geld op te halen van fans en geïnteresseerden om zo opnames te financieren. Op die manier wist bijvoorbeeld The Hoax een jaar geleden hun album te bekostigen. David Corley heeft met Available Light hetzelfde gedaan en haalde via Kickstarter ruim 12.000 dollar op.

De plaat is een verzameling van bluesy rocksongs over Corleys leven op het platteland van Indiana, USA en over zijn reis door de Verenigde Staten. Op de plaat wordt Corley (zang, piano, gitaar en bas) bijgestaan door Kate Fenner and Sarah McDermott (backing vocals), Tony Scherr (bas, gitaar), Gregor Beresford (drums) en Hugh Christopher Brown (piano, hammond b-3, clavinet, wurlitzer, zang).

De laatste produceerde en mixte de plaat ook en hij zegt over de opnames: ‘David’s music is so real and so unaffected – I know everyone who hears it will experience the same sensation we had making the album; that you are discovering something that’s always existed, but new every time you observe it. To say I was arrested by David’s voice is a mild way of saying it almost eclipsed the majesty of his writing. The two elements combine as well and fountain, and the source seems eternal.’

David Corley heeft een stem die lijkt op de donkere zang van Tony Joe White: een diepe bariton die soms misschien wat brommerig overkomt. Niet dat de plaat brommerig is. Het zijn kleine, beschouwende liedjes die relaxed en warm overkomen en een kale versie zijn van swampblues (waar White bekend om staat). Corley vliegt nergens uit de bocht met ‘harde’ nummers: het is allemaal behoorlijk ingetogen. Of dat nu het voortkabbelende Available Light of Easy Mistake is, of het Unspoken Thing of Lean (met prachtig pianospel): David houdt het bescheiden en mooi. Alleen met The Joke gaat het gaspedaal iets omhoog. Het is in deze song dat Corley het dichtste in de buurt komt van Tony Joe White.

Available Light is een prima singer/sonwgriter album van een debutant van 53. Relaxte nummers én relaxed om naar te luisteren.

1. Available Light 05:32
2. Beyond The Fences 06:21
3. The Joke 04:07
4. Easy Mistake 04:32
5. Dog Tales 06:17
6. Unspoken Thing 04:49
7. Lean 02:47
8. Neptune/ Line You’re Leavin’ From 05:53
9. The End Of My Run 06:31
10. The Calm Revolution 07:24

Websites: http://davidcorleymusic.com/ en https://davidcorley.bandcamp.com/album/available-light


Ook op Blues Magazine ...