Datura4 – Blessed Is The Boogie
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Alive Natural Sound Records
Releasedatum: 5 april 2019

Tekst: Peter Marinus

‘Blessed Is The Boogie’. Inderdaad, maar dan wel voor de helft van het album want de andere helft van het derde album van de band Datura4 uit West-Australië is gevuld met een meer psychedelisch mid-tempo materiaal, dat richting het geluid van bands als The Church of The Saints (hun latere werk) gaat.

De eerste helft van het album wordt door Dom Mariani (zang, gitaar), StuLoasby (bas), Warren “Wazza” Hall (drums) en Greg Hitchcock (gitaar, zang) gevuld met een aantal spijkerharde boogies waarin het geluid van 70’s formaties als Led Zeppelin en Mountain regelmatig opduikt.

Na een dreigend drumintro opent Black Dog Keep Running. Een log groovend nummer dat vol zit met rauwe Led Zeppelin riffs vol fuzz. Een bluesrock nummer van het rauwe harde kaliber, massief pompend en met psychedelisch gitaarwerk.
Blessed Is The Boogie moet je zien als een eerbetoon aan de rauwe boogie. Het nummer klinkt als een heavy versie van Canned Heat met een bluesy huilende harmonica van gast Howie Smallman. Een broeierig nummer waarin niets voor niets een tekst als “Boom Boom” voorbijkomt. Stel je de Led Zeppelin klassieker “Whole Lotta Love” eens voor, dat drastisch in tempo verlaagd is tot een broeierige luie groove en waaraan een zware fuzzlaag is toegevoegd en je komt uit bij het nummer Looper, dat doorspekt is met hard priemende gitaarsolo’s.
Run With Lucy is een onstuitbare massieve groover met snijdend fuzz gitaarwerk en met lichte ZZ Top trekjes.
De rhythm & blues klassieker Ooh Poo Pah Doo van Jessie Hill vind je hier in een haast onherkenbare versie terug. Bij the Datura4 is het een grof zoemende boogie geworden met een krachtig pompend orgel van gast Bob Patient. Hij is op de rockende piano aanwezig in de funky boogie Sounds Of Gold, dat een verrassend melodieus, powerpop-achtig, refrein heeft.
Hierna wordt het massieve boogie geluid geparkeerd en gaat de band ineens over op meer melodieus mid-tempo werk. Zoals het broeierige funky Evil People Pt. 2. Een vrijwel instrumentaal nummer met soulorgel en brandende funky gitaargrooves.
Not For Me heeft een akoestisch begin waardoor je ineens aan het intro van “More Than A Feeling” van Boston moet denken. Het nummer gaat semi-akoestisch verder met een iets soulvoller geluid dat aan het latere werk van The Saints doet denken.
Cat On A Roof zit in dezelfde muzikale stijl en bevat prima bluesy gitaarwerk. Geheel onverwachts lijkt het nummer ineens op een punky wijze op hol te slaan maar al gauw keert de band weer naar een rustiger vaarwater terug.
Het album wordt op Church-achtige, psychedelische wijze afgesloten met The City Of Lights.

Beide muziekstijlen worden door de band op prima wijze uitgevoerd. Toch blijf ik een beetje met een gevoel achter dat de band zelf niet zo goed weet op welke voet ze nu door moet. Stiekem hoop ik op de massieve voet van de eerste helft van het album maar dat is natuurlijk mijn eigen voorkeur!


Tracklist:
01. Black Dog Keep Running
02. Blessed Is The Boogie
03. Looper
04. Run With Lucy
05. Ooh Poo Pah Doo
06. Sounds Of Gold
07. Evil People Pt. 2
08. Not For Me
09. Cat On A Roof
10. The City Of Lights

Website: Datura4

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by