Darling West – While I Was Asleep
Format: CD / Label: Jansen Records
Releasedatum: 16 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Na Borgar Storebråten is er opnieuw sprake van een prima Noorse Americana act! Ditmaal in de vorm van de band Darling West uit Oslo. Een band, die met hun tweede album ‘Vinyl And Heartache’ echt doorbrak bij het Americana publiek. De band wist het zelfs te schoppen tot de Top 100 Country Charts in de USA en speelde als support act bij o.a. Lucinda Williams.
Mari Sandvaer Kreken, haar echtgenoot Tor Egil Kreken en Kjetil Steensnaes traden onlangs nog in ons land op tijdens het Eurosonic festival in Groningen. Hun geluid wordt in grote mate gedomineerd door de hemelse, loepzuivere zangpartijen waarbij Mari de meeste leadvocals voor haar rekening neemt.
In hun vorm van Americana kom je, naast de country natuurlijk, ook invloeden van een band als Fleetwood Mac, het duo Simon & Garfunkel en invloeden uit de bluegrass tegen.

Het album opent met het opgeruimd swingende After My Time met een vrolijk tokkelende banjo en perfecte samenzang. Daarna volgt de stemmige ballad Rolling On met handgeklap, zacht tokkelende akoestische gitaar en zacht zwevende synthesizer.
Loneliness is een midtempo countryrock nummer waarin de samenzang doet denken aan de Buckingham-Nicks periode van Fleetwood Mac maar ook aan onze eigen Common Linnets. De prachtige pedalsteel gitaar valt ook op in dit prima nummer. Better Than Gold doet wederom aan Fleetwood Mac denken maar dan met een meer country gericht geluid.
De ingetogen akoestische ballad Always Around roept herinneringen aan Simon & Garfunkel op. De hemelse samenzang valt hier weer op evenals de zacht bonkende drums van Thomas Gallotin.
In While I Was Asleep klinken jaren ’60 psychedelische invloeden door in een nummer met tintelend gitaarwerk en betoverende samenzang. Het huppelende refrein is daarbij best wel onverwachts. De huilende pedalsteel steelt de show in het Simon & Garfunkel-achtige Traveller. Het Fleetwood Mac geluid keert terug in het uptempo Don’t I Know You.
Tot slot vogt de akoestische ballad How I Wish waarin flink wat bluegrass invloeden zitten.

Darling West is met hun dromerige Americana en hemelse samenzang een absolute aanwinst voor iedere Americana liefhebber.


Tracklist:
01. After My Time
02. Rolling On
03. Loneliness
04. Better Than Gold
05. Always Around
06. While I Was Asleep
07. Traveller
08. Ballad Of An Outlaw
09. Don’t I Know You
10. How I Wish

Website: Darling West