Foto Recensie: Danny Bryant’s Red Eye band – Nightlife ”Live in Holland”

Danny Bryant’s Red Eye band – Nightlife ”Live in Holland”

Format: CD+DVD/ Label: Jazzhaus Records/ Release: maart 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Frank van Engelen

De Britse gitarist Danny Bryant heeft al een zeer opmerkelijke loopbaan achter de rug mogen we wel stellen. Heel veel geleerd van zijn mentor, die ook al tot de groten behoort: Walter Trout dus, die hem het een en ander heeft bijgebracht. Bryant is vooral vroeger op 14 jarige leeftijd in de band geraakt door Eric Clapton, maar ook Jimi Hendrix behoorde tot zijn lievelingen. De blues hoorde hij van alle kanten en in 1999 was zijn band een feit. De muziek die deze man al jaren etaleert, is op een harde schroef geënt, ofwel stevige bluesrock, maar in de laatste jaren krijgt ook het singer songwriter aspect van hem wat meer ruimte. Danny kan n.l. heel goed eigenlijk nummers pennen, die bij live optredens zeer gretig worden afgenomen kan ik U melden. Inmiddels al de nodige albums op zijn naam, en altijd met zijn vertrouwde helden in de band en de steun van familie en gezin. Dat doet wat met je als je dat ruim 10 jaar kan volhouden, en eigenlijk overal volle zalen trekken kan. Danny is ook niet vies van samen spelen met andere mensen, want behalve Walter Trout speelde hij ook al met Bas Paardekooper, Chicago Bluesman John Primer en more. Hij is een graag geziene gast op de diverse festivals

Danny heeft in vooral zijn 2 laatste albums laten zien dat er meer is dan alleen maar stevig spelen, en vooral dus ook zijn intieme momenten tentoon gespreid. Hij doet hij Live ook. Een combi van veel eigen nummers, en covers zorgen voor het grote en constante succes wat deze man al jaren heeft, en nog lang niet is uitgedoofd ook al zou hij een andere kant op gaan misschien. Eerder maakt hij al een live album, maar dit nieuwe album: Nightlife”Live In Holland”is een uitstekende bloemlezing van wat deze man in zijn mars heeft. 9 nummers sieren deze schijf, meeste klokken rond de 8 minuten welke ook op DVD verschenen is, dus het aantal nummers lijkt weinig maar is het niet hoor.

Ik bespreek hier de cd trouwens, daar de dvd helaas niet is bij geleverd. Deze opnames gemaakt in ons eigen land laten een zeer soepele, heftige, maar ook intieme Bryant horen en zien, die vooral veel geleerd heeft. Zijn gitaarspel is ge- doseerder en zijn stem is vooral beter geworden. Het geluid is goed, en ik denk de beelden ook maar helaas kan ik daar niets over vertellen . Een aantal nummers dus van zijn vorige albums op deze schijf, die als dubbelpack ook verkrijgbaar is, en dan met extra’s als een interview en wat mooi plaatjes van fotograaf Marco van Bluesmagazine.nl

Tell Me is de opener van deze live schijf en knalt er meteen al in met een heftig gitaar intro, en vervolgens overgaand in een stevige slow blues met af en toe wat Hendrix licks.
De toon is gezet dus hiermee. Vervolgens horen we het titelnummer van het laatste album: Just As I Am, wat een ballade ala Bryant is natuurlijk. Ja erg mooi vooral met de mooie gitaarlicks en stem uiteraard. Heartbreaker is een stevige Bluesrocker, niets meer en niets minder dan dat. Een van de hoogtepunten is het nummer Love Of Angels voor mij, een zeer mooi en ingetogen zingende Bryant in een prachtige ballade dus. En soli om de rillingen van te krijgen.
Heftig vooral is het nummer Master Of Disaster wat een rock nummer is. Dan de omschakeling in een akoestische One Look, zo mooi en intiem.
My Baby is A Superstar is wederom een stevige slow blues volgens het bekende Danny recept zullen we maar zeggen en gaat er natuurlijk in als koek nietwaar.
Knocking On Heaven’s Door, natuurlijk, van Dylan krijgt hier een melodieuze uitvoering, maar ik had liever een andere cover gezien dan deze maar goed.
Het album sluit af met het nummer van deze band wat altijd de harten steelt van het publiek. Natuurlijk: Always With Me, een zeer intense uitvoering wederom van dit sternummer, met een prachtig solerende en zingende Danny in topvorm gewoon. Ja, ook wederom denk ik het hoogtepunt zoals vaak op de live gigs ook.

Bryant laat met deze schijf zien en horen, dat de Blues levendiger is dan ooit tevoren, maar laat ook zien,dat hij niet vies is van mooie liedjes schrijven, en de singer songwriters hoek ook wil uittesten zonder dat het ten koste gaat van zijn predicaat. Bryant en zijn mannen in topvorm mogen we wel zeggen, en we kunnen trots zijn dat het opgenomen is in ons land. Dit werd overigens opgenomen op 17 september in Rosmalen in Party Centrum De Kentering.

Ja, vrienden vanaf het begin van zijn carrière bleek al dat dit een soortement van wonderkind is, en dat is dan ook ruimschoots gebleken. Een album wat je gewoon veel kan draaien om een avond op te krikken, maar ook gewoon lekker onder het genot van een biertje of whisky en bedenkend: deze man kan nog jaren mee.  ik ben echter ook erg benieuwd wat hij nog meer zou kunnen dan de bekende recepten. We gaan het zien, en doe hier alvast je voordeel mee, okay?

Tracks:
01. Tell Me
02. Just As I Am
03. Heartbreaker
04. Love Of Angels
05. Master Of Disaste
06. One Look
07. My Baby Is A Superstar
08. Knocking On Heaven’s Door
09. Always With Me

Website artiest:  http://www.dannybryant’sredeyeband.com


Ook op Blues Magazine ...