Foto Recensie: Danny Bryant - Revelation

Danny Bryant – Revelation
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Jazzhaus Records
Releasedatum: 20 april 2018

Tekst: Peter Marinus

Het moeten verliezen van dierbaren roept uiteraard vele emoties op. Verdriet, woede, wanhoop, verlangen. Als een artiest dit overkomt en hij weet deze gevoelens om te zetten in zeer persoonlijke nummers, heb je grote kans dat een indrukwekkend album het resultaat is. En dat is zeker het geval op dit album van de Britse zanger-gitarist Danny Bryant. Hij verloor onlangs achtereenvolgens zijn beste vriend en zijn vader, die jarenlang bas speelde in zijn band.
Danny heeft alle gevoelens, die met dit verlies gepaard gingen, om weten te zetten in een aantal stemmige nummers. Hij wordt hierbij bijgestaan door bassist Alex Phillips, drummer Dave Raeburn en toetsenist Richard Hammerton. Op een aantal nummers treedt ook nog een vierkoppige blazerssectie aan.

Het woord stemmig is al gevallen en is zeker van toepassing op de opener van het album, Revelation. Een shuffle waarin Danny het af en toe woest uitschreeuwt. Alle ellende lijkt er uit te komen. Zijn gitaarriffs klinken al net zo rauw en emotioneel. De trompet van David Maddison zorgt dan nog voor een extra gevoelige noot. Isolate is een mid-tempo donkere bluesrock ballad met huilend gitaarwerk waarin je Danny hoort zingen “I’m a man in ruins”. Een zeer ingetogen en gevoelig nummer. Ook Liars Testament klinkt zeer zwaar en donker. Danny produceert een zware gitaarmuur waarover hij een aantal zeer gevoelige snijdende soli speelt.
Someday The Rains Will Fall wordt zeer toepasselijk ingeluid door een miezerige regenbui waarna een akoestische ballad volgt met sfeervol toetsenwerk. Het is zoals Danny zingt “Someday the rains will fall when you expect it least”. Sommige verliezen komen inderdaad geheel onverwachts….
De sfeer wordt wat luchtiger in Truth Or Dare dat een uptempo bigband bluesshuffle is waarin Danny weer ouderwets fel vlamt. Shouting At The Moon is daarna weer een bluesrock ballad met zeer fraai sfeervol orgelwerk van Richard Hammerton. Dit nummer heeft een deep soul geluid. Het verdriet, verlangen en wanhoop lijken in dit nummer een pact te hebben gesloten, muzikaal omlijst door Danny’s emotionele gitaarwerk. Sister Decline is een lome vette boogie waarin de blazers weer aantreden naast Danny’s sompig rockende riffs.
Een slowblues is uiteraard een prima manier om je emoties te ventileren en dit doet Danny dan ook in May I Have A Talk WIth You. Het is dan ook niet vreemd dat Danny het hier uitschreeuwt en zijn gitaar laat janken, steken en brullen.
Dit zeer intieme en emotionele album wordt passend afgesloten met de breekbare ballad Yours For A Song.

Danny Bryant is binnenkort weer ons land (zie de agenda). Een prima gelegenheid om hem te steunen en door deze zware periode heen te slepen!

Danny Bryant - Sister Decline (REVELATION)


Tracklist:
01. Revelation
02. Isolate
03. Liars Testament
04. Someday The Rains Will Fall
05. Truth Or Dare
06. Shouting At The Moon
07. Sister Decline
08. May I Have A Talk With You
09. Yours For A Song

Website: Danny Bryant

Tour:
22 juni: Bibelot, Dordrecht
23 juni: De Flux, Zaandam
17 november: Blues Festival Theater Kielzog, Hoogezand


Ook op Blues Magazine ...