Danny_Bryant-Blood_Money_cover

Danny Bryant – Blood Money
Format: CD / Label: Jazzhaus Records
Releasedatum: 29 januari 2016

Tekst: Nineke Loedeman

Met ‘Blood Money’ brengt de sympathieke Britse bluesrockgitarist Danny Bryant in korte tijd een derde album uit, na Hurricane (2013) en Temperature Rising (2014). Zag zijn eerste album het daglicht al in 2002, vooral met deze laatste drie albums heeft de vijfendertigjarige Danny zichzelf en zijn geluid steeds verder ontwikkeld en dat heeft geresulteerd tot een herkenbare en volwassen sound.

Tien eigen nummers vinden we op dit album, waarop Danny zijn verschillende blues invloeden samenvoegt en hiermee onder andere hommages aan zijn blues helden als Albert Collins, Jimmy Reed en Albert King brengt. Gastmuzikanten op ‘Blood Money’ zijn goede vriend Walter Trout en een van Bryant’s favoriete gitaristen en singer-songwriters Bernie Marsden. Ook dit album is, net als de twee voorgaande, geproduceerd door Richard Hammerton, die ook ditmaal weer de Hammond en piano partijen voor zijn rekening neemt. Voor de ritmesectie tekenen drummer Dave Raeburn en bassist Alex Phillips.

Het album opent direct sterk met de uptempo titeltrack Blood Money, een nummer dat hij samen met goede vriend en inmiddels herstelde Walter Trout heeft opgenomen. Danny, die zijn mentor Walter al vanaf zijn veertiende kent, schreef dit nummer enkele jaren geleden, toen al een duet met Walter in gedachten. Beide heren schitteren met hun indringende zang en klasse gitaarwerk, perfect ondersteund door de strakke ritmesectie en een subtiel Hammond geluid. Een treffende opener voor dit album. Ook daarna is er geen moment om verveeld te raken, we worden getrakteerd op rechttoe-rechtaan bluesrock met Masterplan, een fijne meestamper à la Danny, met gierend gitaarwerk en die kenmerkende ruige stem. Slowblues Slow Suicide begint dan wel eenvoudig en rustig van toon, maar maakt sterke emoties los. Niet alleen qua muziek maar zeker vanwege de tekst. ‘You gotta live while you’re alive‘. Een nummer over het leven en de dood, een nummer dat onder je huid kruipt, een nummer geschreven vanuit het hart.

Het soulvolle Unchained is heel wat funkier dan ik gewend ben van Danny, maar daarom zeker niet minder! Integendeel, met de toevoeging van een fraaie blazerspartij en zijn kenmerkende gitaarsolo’s geeft hij er helemaal zijn eigen draai aan. Met het instrumentale On The Rocks eert hij bluesicoon Albert Collins en luister toch eens naar die heerlijke baslijnen! Natuurlijk ontbreken een paar vette bluesrock nummers niet. Neem nou de fris en fruitige boogie Sugar Sweet en Fools Game: strak, vuig en uitermate dansbaar. Net als Holding All The Cards, waarin heel fijn pianowerk de boventoon voert.

Bijna aan het eind van de schijf wordt het gas ietsje teruggenomen en krijgen we nog een absoluut oorstrelend ‘Grand Dessert’ voor onze kiezen: de ballade Just Won’t Burn, waarbij Danny bijgestaan wordt door gitaarlegende en voormalig Whitesnake gitarist Bernie Marsden. Van het begin tot het eind raakt dit nummer je tot in het diepst van je ziel. Prachtig gezongen en met een vlijmscherp, intens snarenduet tussen deze twee gitaarbeulen. Echt een nummer voor op repeatstand van je cd-speler….

Met ‘Blood Money’ levert Danny Bryant een uitermate bluesy en gevarieerd album af. Alles klopt eraan: intens en vlijmscherp gitaarspel, de strakke en verfrissende ritme tandem Dave Raeburn en Alex Phillips en ook zeker de orgel/pianoklanken van producer Richard Hammerton zorgen, samen met Danny’s steeds beter wordende zang, voor een oprechte en volwassen ‘live’ sound. ‘Blood Money’ is in mijn ogen een absolute aanrader voor iedere bluesliefhebber van intens, virtuoos gitaarwerk, eerlijke teksten en ruige vocalen. Dit is Danny Bryant op zijn best, wat mij betreft nu al een goede kandidaat voor beste bluesrockalbum van 2016. (Ja, nu al)

Tracklist:
01. Blood Money (ft. Walter Trout)
02. Master Plan
03. Slow Suicide
04. Unchained
05. On The Rocks
06. Sugar Sweet
07. Fool’s Game
08. Holding All The Cards
09. Just Won’t Burn (ft. Bernie Marsden)
10. Sara Jayne

In februari is Groot-Brittannië eerst aan de beurt, maar vanaf maart 2016 steekt Danny Bryant Het Kanaal over om zijn Europese fans live te verwennen met dit uitstekende album.
Zie voor alle (tour)info: website Danny Bryant

Lees hier het interview met Danny waarin hij vertelt over ‘Blood Money‘.


Ook op Blues Magazine ...