Dani Wilde – Live At Brighton Road
Format: CD – DVD / Label: Vizztone Label Group
Releasedatum: 16 juni 2017

Tekst: Peter Marinus

Dani Wilde is een zangeres uit Brighton die in 2007 debuteerde en o.a. opende voor Jools Holland. Ze kwam onder contract bij het Ruf label en nam daar een album op onder leiding van producer Mike Zito. Tussendoor sleepte zij ook nog even de Britsh Blues Award binnen. Haar nieuwste album is live opgenomen in de studio.
Haar twee kanten zijn keurig verdeeld over elk vijf nummers. De eerste vijf nummers laten Dani horen in een veelal akoestische setting. De nummers liggen dan ook in het singer-songwriter gebied met referenties als Bonnie Raitt of Katie Melua.
Bumblebee opent het album met broer Will op de harmonica. En die kan er wat van!!! Hij is over het hele album te horen met zijn veelzijdige spel dat uiteenloopt van gevoelig tot rauw scheurend. Bumblebee gaat qua geluid terug naar de countryblues-roots. In My Old Man zijn wat Americana invloeden terug te vinden. Will is ook hier weer aanwezig met prachtig harmonica spel.
Glorious Day is een zacht wiegend nummer met de krachtige, maar tegelijk ook breekbare stem van Dani plus de warme, gospel-achtige achtergrond zang in de hoofdrol. Bij The Living Years keek ik verrast op. Dit blijkt een onverwachte cover van het Mike & the Mechanics nummer te zijn dat is terug gebracht tot een smachtend akoestisch nummer.
De akoestische kant van Dani wordt afgesloten door haar solo spot in Electricity waarin ze haar tintelende gevoelens voor haar geliefde uit.

De tweede kant van Dani gaat volop de blues kant op. Samen met haar begeleidingsband.
Deeper Than Black opent met een intro dat mij aan “Think” van Lyn Collins deed denken. Het nummer is een funky shuffle die swingt als een trein. De cover van het Leiber & Stoller nummer Hound Dog (o.a. bekend van Elvis Presley) is weer zeer verrassend. Dani en haar band hebben het nummer omgeturnd tot een loom swingende, jazzy shuffle. Dit lijkt mij toch wel een podiumfavoriet te gaan worden.
Rocken kan Dani ook!! High On Your Love is een felle rocker in de beste Dave Edmunds/Nick Lowe stijl. Dani klinkt hier flink soulvol en kirt het af en toe uit van plezier.
Broer Will steelt de show in de scheurende blues shuffle Don’t Quit Me Baby. De afsluiter van dit album is het pop-achtige Refugee waarin Dani weer klinkt als Katie Melua.

Twee kanten van deze talentvolle Engelse zangeres. De verschillen tussen deze twee kanten hebben er bij mij thuis in elk geval voor gezorgd dat ik de tweede kant (de blues kant) tot mij heb genomen terwijl mijn vrouw voor de meer romantische singer-songwriter kant heeft gekozen. Beide kanten klinken prima maar het verschil veroorzaakt ook dat het album hierdoor geen eenheid vormt.
Hopelijk gaat Dani de volgende keer vol voor de blues kant!

Tracklist:
01. Bumblebee
02. My Old Man
03. Glorious Day
04. The Living Years
05. Electricity
06. Deeper Than Black
07. Hound Dog
08. High On Your Love
09. Don’t Quit Me Baby
10. Refugee

Website: Dani Wilde


Ook op Blues Magazine ...