Dana Fuchs

Borrowed Time

Label: Ruf Records
Releasedatum: 29 april 2022

Tekst: Harry Pater

Op 13 juli 2008 maakte Nederland, nou ja… de volle tent op het Bospop festival in Weert, kennis met de Amerikaanse zangeres Dana Fuchs. Ze veroverde de harten van de aanwezigen met haar overdonderende optreden. Niemand kende haar, maar toen ze de aan haar door zelfmoord overleden zus Donna opgedragen song Songbird speelde en deze massaal werd meegezongen, was niet alleen Dana geëmotioneerd.

Het was niet haar eerste optreden in ons land, want enkele weken daarvoor had ze al opgetreden in De Bosuil op hetzelfde terrein in Weert, tijdens de presentatie van het Bospop programma van 2008. Enkele maanden na het festival trad ze in verschillende concertlocaties in ons land op en dit herhaalde zich, naast optredens op diverse festivals, in de daaropvolgende jaren. Het gevolg hiervan was, vooral door mond tot mondreclame, dat steeds meer muziekliefhebbers naar haar optredens kwamen, wat een inmiddels flinke schare fans opleverde.

In 2003 kwam haar eerste album uit, Lonely For A Lifetime getiteld, waarop twaalf zelfgeschreven songs staan, die ze samen met haar vaste schrijfpartner en gitarist Jon Diamond had gemaakt. Nadat Dana in de off-Broadway musical Love, Janis de hoofdrol speelde (als opvolgster van Beth Hart) werd ze gespot om een belangrijke rol te vertolken in de muziekfilm Across The Universe (2007), waarin ze een enigszins op Janis Joplin geïnspireerde zangeres speelde. In 2008 kwam de cd/dvd-combi Live In NYC uit, die door veel fans hoog gewaardeerd wordt.

Inmiddels zijn er vijf studio- en twee live-albums uitgebracht en na het in Memphis opgenomen Love Lives On uit 2018, op haar eigen label Get Along Records, is ze weer terug bij het Duitse Ruf Records met dit nieuwe album Borrowed Time. Voor de opnamen ging Dana en Jon en aantal ervaren studiomuzikanten naar de Black River House studio in Croswell, Michigan. Onder productionele leiding van Bobby Harlow en Kenny Tubrick werden de twaalf door Dana en Jon, in enkele gevallen samen met anderen (waaronder haar echtgenoot Kevin Mackall), geschreven songs opgenomen.

Dana is inmiddels moeder van twee zoontjes, waarvan de oudste in de afgelopen jaren (voor corona) al heel veel airmiles heeft verdiend, want hij ging altijd mee op tournee tot in 2019. Vermoedelijk zullen beide kids voortaan ook meegaan, zolang ze nog niet naar school moeten, natuurlijk. Helaas werd de voor april/mei van dit jaar geplande tournee door Duitsland en Zwitserland eind maart afgelast/uitgesteld. Deze zomer is ze wel te zien op festivals in o.m. Noorwegen, Roemenië, Zwitserland en Spanje. In oktober staat een tournee door Noorwegen en Denemarken gepland, hopelijk worden daar de uitgestelde optredens ingehaald èn komt ze ook naar Nederland, want het is dan alweer vier jaar geleden dat ze hier optrad.

Dana Fuchs - Borrowed Time (tracks)

Borrowed Time
En dan nu over het nieuwe album. De eerder via onder meer YouTube geopenbaarde songs Hard Road en Not Another Second On You lieten al horen dat de sound flink stevig, in de southern rock gebaseerd, is geworden, wat over het hele album duidelijk is, met heerlijk heavy gitaarwerk. De opener Double Down On Wrong is daar meteen een bewijs van met een geëngageerde tekst over verschillende wereldleiders. In alle twaalf songs is Dana’s lekker raspende zangstem volledig op z’n plaats, ook tijdens de prachtige ballads, iets waar Dana net als collega Beth Hart in uitblinkt.
Blue Mist Road is een stuk rustiger met halverwege een geweldige gitaarsolo van Jon Diamond. Call My Name is een mooie akoestische ballad over vrouwen in een vluchtelingenkamp. Save Me is voor een deel pop en voor het andere deel rock. Curtain Close heeft mooie orgelpartijen en lekker gitaarwerk. Hard Road was het eerste dat van dit album met de wereld werd gedeeld en na één keer luisteren concludeerde ik al dat als je de zang van Dana zou vervangen door die van Mick Jagger, dat dit dan een uitstekende nieuwe Rolling Stones single zou kunnen zijn! Titelsong Borrowed Time heeft mooi gitaarwerk van Jon Diamond en Kenny Tudrick en een geweldige tekst. Nothing You Own is een gevoelige ballad, die qua opbouw wel wat weg heeft van Keep On Rollin’ (van de cd Love To Beg); de slide-solo van Jon Diamond is fantastisch. Not Another Second On You is weer een stevige southern rock song. Lonely Lie een meer countryachtige ballad met mooi mondharmonicawerk van Jon. Last To Know is een van de stevigste rocksongs van het album, die er lekker in knalt! Ook afsluiter Star rockt weer met een geweldige melodie, mooi gitaar-, toetsen-, bas- en drumwerk en de prachtige stem van Dana Fuchs. Hopelijk komt ze met haar (Europese) band snel naar onze contreien om dit, wat mij betreft haar beste, album live te presenteren. Want iedereen die haar ooit live heeft gezien weet dat ze op het podium echt geweldig is. Wat mij betreft een tien met een griffel!


Ook op Blues Magazine ...