Dana Fuchs - Bliss Avenue

Dana Fuchs – Bliss Avenue
Format: CD. Label: Ruf records. Release: 9 juli 2013

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Jan Marius Franzen

Bij de eerste tonen van de derde CD Bliss Avenue van Dana Fuchs hoor je meteen al dat je een geweldige CD gaat beluisteren. De soulvolle, meeslepende zang van Dana, het stuwende baswerk van Jack Daley en het vette gitaarspel van Jon Diamond maken het titelnummer meteen al tot een toekomstige klassieker.

Dana groeide op als de jongste van 6 kinderen met muziek van de Who, Led Zeppelin etc. en de bluesy rock invloeden zijn goed te horen op Bliss Avenue. Maar het is niet alleen bluesrock dat de klok slaat op deze meer dan voortreffelijke CD.

Op het zeer ontroerende So Hard To Move bewijst Dana dat ze (droevige) persoonlijke ervaringen kan vertalen naar prachtige songs. Deze song gaat over Dana’s broer die op zijn ziekbed overleed met Dana aan zijn bed. (Dana had haar tour daarvoor destijds afgebroken). Dit soort nummers maken de CD erg persoonlijk. Dana vertelt een verhaal, waar iedereen iets voor zichzelf uit kan halen.

Op Nothing On My Mind komen de country invloeden dominant aan bod. (Haar vader was een liefhebber van de muziek van Hank Williams and Johnny Cash). Een countrynummer zoals alleen Amerikanen dat kunnen maken.
Vagabond On The Wind is ook weer zo’n persoonlijke song. Dana’s verhaal over “Being on the road’. Als je altijd op weg bent is het moeilijk relaties te onderhouden. Hartverscheurende eenzaamheid wanneer je alsmaar onderweg bent.

Een ander hoogtepunt van deze CD is het tweede nummer How Did Things Get This Way dat doet denken het beste werk van de Rolling Stones. Ook weer een staaltje van geweldige songwriting: “Now you’re looking at me baby with your cocaine eyes”. Jon’s gitaarspel is schitterend. Hij is geen gitarist van: ‘Kijk eens wat ik kan op de gitaar’ maar completeert vanuit de achtergrond Dana’s stem met veel gevoel.

Blues is de leiddraad op de CD maar het is geen rechttoe rechtaan blues CD geworden. “Dan zou ik mijzelf verloochend hebben” zegt Dana. De CD Bliss Avenue is een smeltkroes van country, funk, gospel, soul en blues.

Op deze CD spelen naast Dana en Jon uiterst bekwame studiomuzikanten: Jack Daley (bas), die met Lenny Kravitz tourde, Shawn Pelton (drums) en Glenn Patscha (toetsen). De laatstgenoemden speelden in de band van Sheryl Crow. De achtergrond zangeressen zijn Tabitha Fair en Nicki Richards. Het geheel is zorgvuldig geproduceerd door Tim Hatfield, Jon en Dana. Samen hebben zij een meesterwerk afgeleverd.

Het begon allemaal in Nederland zo’n 4 jaar geleden op Bospop, sindsdien is zij een graag geziene gast op festivals. Met met deze CD maakt Dana Fuchs een nieuwe stap voorwaarts. Een wereldster is geboren en ze schittert aan de horizon.

Kortom: een van de mooiste Americana CD’s die ooit zijn gemaakt. 2013 is nog lang, maar deze CD zou weleens de CD van het jaar kunnen worden.

Op 2 juli a.s. besteedt Jan Marius in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan deze CD en is er ook een interview met Dana Fuchs te horen. Het programma is ook via internet te beluisteren : http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/

Dan Fuchs is op 13 Juli te zien op Bospop: www.bospop.nl

1. Bliss Avenue
2. How Did Things Get This Way
3. Handful Too Many
4. Livin’ On Sunday
5. So Hard to Move
6. Daddy’s Little Girl
7. Rodents In The Attic
8. Baby Loves The Life
9. Nothing on My Mind
10. Keep On Walkin’
11. Vagabond Wind
12. Long Long Game

Website: http://danafuchs.com/


Ook op Blues Magazine ...