Daddy Long Legs – Lowdown Ways
Format: CD / Label: Yep Roc Records
Releasedatum: 10 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

Het geluid van het New Yorkse trio Daddy Long Legs is in de pers vaak omschreven als een mix van The Jon Spencer Blues Explosion en The Pretty Things. Dat kan dan maar één ding betekenen! Rauwe, ongepolijste blues! Voorzien van een smerig garagerock geluid.
En Daddy Long Legs (zang, harmonica), Murat Akturk (gitaar) en Josh Styles (drums, percussie) lossen die belofte op hun derde album volledig in.

Dit door Jimmy Sutton geproduceerde album toont trouwens ook aan dat er veel meer aan de hand is bij dit trio. Ze gooien met het grootste gemak ook muzieksoorten als zydeco en Americana door hun garageblues.

Begonnen wordt met hun eigen thema, Theme From Daddy Long Legs. Een stampend nummer met de pompende harmonica van Daddy en een mysterieuze twanggitaar. Daarna valt de garageblues met volle kracht binnen in Pink Lemonade. Een zoemend nummer met een funky groove, die overduidelijk in het smerige bluesgeluid van Jon Spencer geworteld is.
Na “Ding-A-Dong” en “Dong Dong Diki Diki Dong” krijgen we nu Ding Dong Dang en die bevalt mij stukken beter omdat het hier om een pompende rauwe countryblues gaat. Mornin’ Noon & Nite is het smerige broertje van John Lee Hooker’s “Boom Boom” en geen mens, die dat erg vindt! Deze stampende boogie heeft een Pretty Things-achtig smerig geluid en Daddy schittert met zijn brullende harmonica.
Daarna volgt het hoekig stotende Glad Rag Ball met een gemeen snijdende slidegitaar en huilende harmonica. In Bad Neighborhood heft lekker gesnoept van Muddy Waters’ “I Feel So Good”. In Célaphine waagt de band zich aan de zydeco met Daddy’s harmonica in de rol van een accordion. De band rockt hier zo onstuimig dat ze klinken als een stel zydecorockers met een bos Spaanse pepers in hun reet.
Winners Circle is een spetterend Chuck Berry-achtige rocker, die flink door een fuzzbad is gehaald. In de akoestische ballad (ja, echt waar!) Back Door Fool zijn zowaar wat Springsteen invloeden te horen zijn. Het ongepolijste garageblues geluid is weer in volle glorie terug in het smerig dreunende Snagglepuss, waarin, als je goed luistert, wat Mungo Jerry “In The Summertime” elementen zitten.
Na de stuiterende bluesrocker Be Gone met zijn zwiepende staccatogitaar riffs ragt de band zich in Wrong Side Of The River door een Spaghetti Western-achtig landschap waar ze een behoorlijke schroeilucht achterlaten met dit ongepolijste Americana nummer.

Rauw! Ongepolijst! Puur! Allemaal trefwoorden voor dit derde album van Daddy Long Legs. En daar voeg ik dan nog “Lekker!” aan toe.


Tracklist:
01. Theme From Daddy Long Legs
02. Pink Lemonade
03. Ding Dong Dang
04. Mornin’ Noon & Nite
05. Glad Rag Ball
06. Bad Neighborhood
07. Célaphine
08. Winners Circle
09. Back Door Fool
10. Snagglepuss
11. Be Gone
12. Wrong Side Of The River

Website: Daddy Long Legs


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.