Foto Recensie: Curtis Salgado – Soul Shot

Curtis Salgado – Soul Shot

Format: CD/ Label: Alligator/ Release: april 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Tom Moerenhout

Curtis Salgado was vanaf eind jaren 1960 frontman van zijn eigen groep, The Nighthawks, maakte deel uit van de Robert Cray Band en Roomful Of Blues, tourde met The Steve Miller Band en met Santana voordat hij buitenspel werd gezet door zijn slechte gezondheid maar is nu weer terug met een eigen CD met de titel “Soul Shot”.
Winnaar van de 2010 Blues Music Award voor Soul Blues artiest van het jaar, combineert Saldago blues, funk en Rhythm & Blues moeiteloos. Fraaie Soul ballads vanuit zijn tenen, fijne funky tunes en natuurlijk Rhythm & Blues waarin hij ook een fraai stukje mondharmonica laat horen, de Bluesharp maar ook de Chromatische, voor de kenners onder ons. Het geheel is geproduceerd door gitarist Marlon McClain, drummer Tony Braunagel en co-geproduceerd door Salgado.

“Ik wilde een Soulplaat maken om te luisteren maar ook om op te dansen,” zegt Salgado en daar is hij met wat leden van The Phantom Blues Band, samen met extra gastmuzikanten goed in geslaagd in een uitvoering die klinkt zoals dat van de jaren zestig en zeventig. Niet alleen eigen songs maar ook die van Johnny “Guitar” Watson, George Clinton, Otis Redding en Bobby Womack passeren de revue.

Grappig is ook wel te vermelden dat met Saldago’s kennis en platencollectie te samen met een ontmoeting met John Belushi de basis is gelegd voor de welbekende Blues Brothers, de levende stripfiguren die eigenlijk meer met Rhythm & Blues en Soul te maken hebben dan hun oorspronkelijke noemer.

In 2006 kreeg Salgado een succesvolle levertransplantatie en vervolgens moest hij de strijd aangaan met longkanker. Zoals zo vele muzikanten had Curtis geen ziekteverzekering, maar zijn medische kosten werden grotendeels betaald zijn collega-muzikanten en zijn enorme Northwest fanclub, over intense naastenliefde gesproken.
Zijn antwoord hierop was de CD “Getaway”in 2008, Blues Revue noemde het “een van de beste CD-opname van het jaar” en dan nu “Soul Shot” wat mij betreft een schot in de roos.

Op zijn website zijn diverse tracks te beluisteren en hier is een fijne clip zodat we de man ook nog aan het werk kunnen zien :

Tracks:
1. What You Gonna Do?
2. Love Comfort Zone
3. Gettin’ To Know You
4. She Didn’t Cut Me Loose
5. Nobody But You
6. Let Me Make Love To You
7. Love Man
8. He Played His Harmonica
9. Baby, Let Me Take You In My Arms
10. Strung Out
11. AWoman Or The Blues

Website artiest: www.curtissalgado.com


Ook op Blues Magazine ...