Foto Recensie: Curtis Harding - Face Your Fear

Curtis Harding – Face Your Fear
Format: CD – LP – Digital / Label: ANTI-
Releasedatum: 27 oktober 2017

Tekst: Bennuman

Het leuke, en tegelijkertijd het lastige, van het recenseren is dat je in aanraking komt met zo veel mooie muziek dat het soms moeilijk is om te kiezen. Het allermooiste is dat je af en toe een album in de releaselijst vindt die vanaf het eerste nummer gewoon klopt: een pareltje! Zo ging het ook met het tweede album van Curtis Harding ‘Face Your Fear’, wat een verrassing.

Curtis Harding stond al jong op de planken. Zijn moeder, Dorothy Harding, was een gospel zangeres die haar zoon overal mee naar toe nam en af en toe ook liet meezingen op de bühne. De bekende paplepel dus.
Toen hij begin twintig was vestigde hij zich in Atlanta, Georgia en werd lid van het Cee-Lo Green team (OutKast en Gnarls Barkley) als co-writer en achtergrond zanger.

In 2011 ontmoette hij Cole Alexander, de gitarist van de garage-punk band The Black Lips, evenals Curtis een liefhebber van de oude soulmuziek uit de zuidelijke staten van Amerika. Samen traden zij op onder de naam Night Sun met een mix van R&B en Garage Rock wat uitmondde in een single, uitgebracht door het bekende indie label Burger Records. De samenwerking tussen Curtis Harding en Burger Records verliep zo goed dat hij zijn eerste solo album ‘Soul Power’ via hen uitbracht in 2014. De recensies waren laaiend enthousiast en niet veel later tekende hij een contract bij het independent-label Anti-.

Zijn tweede album ‘Face Your Fear, geproduceerd door Danger Mouse en Sam Cohen, zag dit jaar het licht.

Een werkelijk prachtig album met een briljante mix van zijn bewegelijke stem en R&B, soul, garage-punk en rock waardoor de muziek pittig en interessant blijft. Herinneringen aan Curtis Mayfield en James Brown steken regelmatig de kop op. In tegenstelling tot zijn vorige album, waar de gitaren een sterk accent gaven, horen we hier meer synthesizers. Maar het blijft pittig en boeiend. Reden te meer om ook zijn vorige album weer uit kast te halen.
Face Your Fear gaat over de angst die momenteel heerst voor terrorisme, nationalisme en racisme. Letterlijk gaat het ook over ‘dichtbij jezelf blijven’ en niet toegeven aan je angsten. Veel nummers zijn regelrecht hitgevoelig, zoals Need Your Love, On And On en ook  Till The End met zijn typische jaren zeventig sound.

Wat mij betreft een ‘must-hear’ en een ‘must-have’ album, fantastisch!

Curtis Harding treedt regelmatig in Europa en in Nederland op. Bij het verschijnen van dit artikel heeft hij net op 21 november een optreden gehad in Paradiso, Amsterdam. Daarna zal je naar Zurich, Frankfurt of Londen moeten, mocht je hem live willen zien optreden.

Lukt dit echter niet, dan staat er op YouTube een uitstekende live registratie van zijn optreden op ‘Jazz  a la Villette 2017’ in Parijs.

Tracks:
01. Wednesday Morning Atonement
02. Face Your Fear
03. On And On
04. Go As You Are
05. Till The End
06. Need Your Love
07. Dream Girl
08. Welcome To My World
09. Ghost Of You
10. Need My Baby
11. As I Am

Website: Curtis Harding


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.