Coyote Kings – Rocket
Format: CD – Digital / Label: Underworld Records
Releasedatum: 15 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Laat ik eerst eens even met wat feiten beginnen. De band Coyote Kings won in 2014, toen nog als Robin Barrett & The Coyote Kings, de Empire Award als Best Blues Band terwijl gitarist Robin Barrett dezelfde award won als Best Blues Guitarist. Ook zangeres Tiphony Dames won deze Award en wel in 2016 als Best Female Blues Performer.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ik zeer in mijn nopjes ben met het inmiddels al zevende album van deze band, die verder nog bestaat uit Gordon Townsend (drums) en Kit Kuhlmann (bas). Hun bluesrock is van het soort dat liefhebbers van lekker stevig gitaarwerk en soulvolle zang zeker zal aanspreken. Het album staat er namelijk vol mee!

Geopend wordt met Mojo Run. Een snijdend hard pompende bluesrocker met Robin’s gitaarwerk, dat duidelijk door Stevie Ray Vaughan beïnvloed is. Ook Tiphony valt hier op met haar krachtige soulstem. Drive Me is daarna een pompende shuffle, die qua melodie enigszins aan Peggy Lee’s “Fever” doet denken. De scheursax van Nate Miller is hier te gast.
Verpletterend rauw gitaarwerk opent het traag bonkende Break Free. Een nummer is de stijl van “Roadhouse Blues” van the Doors met super rauwe zang van Tiphony. Uiteraard mag een slowblues niet ontbreken en die komen we tegen in de vorm van Well Run Dry. Een ingetogen nummer met warme zang van Tiphony en waarin gitarist Robin zich van zijn gevoelige bluesy kant laat horen in een zeer fraaie solo.
All Tangled Up is een funky bluesrock nummer met een geoliede groove en een gierende saxsolo van de al eerder genoemde Nate Miller. Ook Trusted You is funky maar dan meer in de funky soulblues stijl a la Robert Cray met warm sprankelend gitaarwerk. De sfeervolle bluesbllad Baby’s Gone is vergelijkbaar met “Summertime” uit “Porgy & Bess”. Het nummer krijgt hier een intieme uitvoering met slechts zang, gitaar en jazzy saxofoon.
Shakin’ It is dan weer een stuwend en aanstekelijk bluesrock nummer met een powerpop-achtige energie met een hoofdrol voor de pompende ritmesectie en Robin’s priemende gitaar. Robin mag ook een nummer zingen en doet dat op een Keith Richards-achtige wijze in Blind. Een echte recht voor z’n raap rocker. Blik op oneindig en rocken maar!
De band sluit het album op zeer fraaie wijze af met het instrumentale Song For Shaman. Een melancholieke ballad met de sfeervol huilende gitaar in de hoofdrol.

Dit album van de Coyote Kings verdient een plaat in de cd kast van elke bluesrock liefhebber!


Tracklist:
01. Mojo Run
02. Drive Me
03. Break Free
04. Well Run Dry
05. All Tangled Up
06. Trusted You
07. Baby’s Gone
08. Shakin’ It
09. Blind
10. Song For Shaman

Website: Coyote Kings


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.