Courtney Marie Andrews – May Your Kindness Remain
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Fat Possum
Releasedatum: 23 maart 2018

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Wie dacht dat Courtney Marie Andrews met  ‘Honest Life’ uit 2016 al een persoonlijke plaat had gemaakt, zal na het beluisteren van ‘May Your Kindness Remain’ moeten concluderen dat dat album nog een laag dieper gaat. Nog meer dan op haar vorige release staat op deze plaat de zoektocht naar een plek in de wereld centraal: niet alleen die van Andrews  maar ook die van de personages die haar songs bewonen. Juweeltjes verpakt in folk en country.

Met 27 jaar is Courtney Marie Andrews al bijna een oudgediende in de muziekbusiness, met meerdere albums op haar naam. ‘Honest Life’ uit 2016 was tot nu haar meest recente en met het succes van die release zijn ook oudere uitgaven weer opnieuw uitgebracht (zoals ‘No One’s Slate is Clean’ uit 2010 en ‘On My Page’ uit 2013). Terecht, want de Amerikaanse singer-songwriter betovert met kleine, bijna verstilde verhalen in haar songs en een stem met een prachtige snik erin. Vorig jaar was ze voor het in eerst in Europa voor optredens – de concerten als support-act voor singer-songwriter Damien Jurado in wiens bands ze ook speelde niet meegerekend. Na haar enige concert in Nederland in april 2018 komt ze op 25 augustus terug naar ons land voor een optreden op het Once In A Blue Moon Festival in Amsterdam.

‘May Your Kindness Remain’ is geschreven toen ze op tournee was, maar is niet zozeer geïnspireerd door haar leven op tour, als wel door de mensen die ze onderweg ontmoet heeft. Meer nog dan op haar vorige plaat focust dit album op de dagelijkse worstelingen van mensen, van het proberen te bereiken van hun dromen en het daar al dan niet in slagen, met alle druk die daar bij komt kijken. Dit komt het scherpst naar voren in het nummer Border dat een mix van uitzichtloze en hoopvolle tekstregels laat horen: ‘And when I get to the Land of the Brave / Gonna buy me a hammer and move all day / Send it all back to the family, save a few bucks for that Bow King / Stand outside that hardware store, don’t matter the job they need me for.’


Zelf zegt Andrews over het thema op deze plaat: “People are constantly chasing that bigger life. A lot of people are poor in America – and because of those unattainable goals, they’re also mentally unstable, or sad, or depressed or unfulfilled. That’s sort of the theme of the record: coming to terms with depression and the reality of the world we’re living in. Mental illness is a taboo in this culture — or not taken seriously. I’ve grown up around it a lot, and sort of feel like I understand it from all sides.”
Niet dat ‘May Your Kindness Remain’ daarmee een zware plaat is geworden. Courtney Marie Andrews verpakt haar melancholische en intense teksten in een warm country en folk-geluid, waarbij haar krachtige stem de luisteraar bij de strot pakt. Openingsnummer May Your Kindness Remain en het nummer Kindness Of Strangers zijn zelfs gospelachtig met een opbouw die klein en bijna kaal begint, maar eindigt in een ‘full blown’ climax. Ook staan er genoeg songs op die door hun aanstekelijke hooks  en hun meeslepende karakter – ondanks hun wat zware thematiek – gegarandeerd een glimlach op je gezicht toveren, zoals Two Cold Nights In Buffalo en I’ve Hurt Worse.
Maar het zijn vooral de ingetogen songs, zoals Lift The Lonely From My Heart, Rough Around The Edges, This House en Long Road Back To You die door hun schitterende vocalen en muzikale ondersteuning op deze plaat eruit springen.  Andrews en band leveren in die nummers  een emotie af die indruk maakt, ontroert, pakt, prikkelt en raakt. Met ‘May Your Kindness Remain’ presenteert de Amerikaanse singer-songwriter in tien ontroerende tracks wederom een album dat gruwelijk mooi is.

Tracks:
01. May Your Kindness Remain
02. Lift The Lonely From My Heart
03. Two Cold Nights In Buffalo
04. Rough Around The Edges
05. Border
06. Took You Up
07. This House
08. Kindness Of Strangers
09. I’ve Hurt Worse
10. Long Road Back To You

Website: Courtney Marie Andrews

Tour:
25 augustus: Once In A Blue Moon Festival, Amsterdam


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.