Cooper – 1st EP
Format: CD – Digital / Label: Kicking Records
Releasedatum: 14 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Ik zal eerst even uitleggen wat de term powerpop in houdt. Pakkende rock met frisse harmony zang en stevige gitaarriffs. Zegt dat je nog niets? Denk dan even aan de muziek van bands als Big Star, The Dwight Twilley Band, Cheap Trick of The Knack.
En dat is precies waar de Haagse band Cooper zich mee bezig houdt. Ze zijn al een tijdje bezig met hun zoektocht naar de perfecte powerpop song. Zelf zeggen zij een mengsel te zijn van bands als The Circle Jerks, the Beatles, The Police, The Descendents en…Dave Brubeck!!!

Bertus de Blaauw (zang en drums), René van der Zee (zang en gitaar) en Eddy van den Bos (bas) knallen er gelijk op los met het stevig rockende Back On Track. Alle powerpop elementen zitten er in. Pakkend, punky en knallende riffs.
The Manual klinkt als een kruising tussen Big Star met Cheap Trick. De pakkende melodie van Big Star en het stevig rockende geluid van Cheap Trick en dan heb ik het nog niet eens over die schitterende samenzang. Cooper blijft maar door rammen in Ann, gevoed door de pompende bas van Eddy van den Bos. In dit nummer komt van alles voorbij: Cheap Trick, The dB’s, The Knack maar vooral…Cooper!
In Let The War Begin wordt het powerpop geluid van Cooper vermengd met het punk geluid van Green Day. De spetterende powerpop van Start Again pakte mij direct zoals het in het verre verleden ook al gebeurde bij het aanhoren van één van de meest onderschatte powerpopbands ooit, The Real Kids met hun song “All Kindsa Girls”.
Dit neigt al aardig naar de perfecte powerpop song. Dat neemt uiteraard niet weg dat de rest van de EP bol staat van de klasse nummers.
En als de afsluiter dan ook nog eens een cover is van één van de beste powerpop songs ooit, Walking Out On Love van Paul Collins’ Beat, kan ik alleen maar hopen dat de zoektocht naar de perfecte powerpop song nog heel veel van deze mooie Cooper releases gaat opleveren.


Tracklist:
01. Back On Track
02. The Manual
03. Ann
04. Let The War Begin
05. Start Again
06. A Thousand Times
07. Stuck In The Middle
08. Walking Out On Love

Website: Cooper