Cookin’ On 3 Burners – Lab Experiments Vol. 2
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Soul Messin’ Records
Releasedatum: 26 oktober 2018

Tekst: Peter Marinus

‘Lab Experiments Volume 2’ is het logische vervolg van ‘Volume 1‘ uit 2017 en zoals we van het trio Cookin’ On 3 Burners uit Australië gewend zijn, staat ook dit album weer vol met een mix van funk, soul en boogaloo waarin de beste elementen van The Meters en Booker T. & The MG’s op uitstekende, swingende wijze vermengd worden.
Het album werd onlangs al voorafgegaan door de, ook op dit album aanwezige, single Force Of Nature. Een opgewekt huppelende funktrack met de rauwe soulstem van Fallon Williams. Het pompende Hammondorgel van Jake Mason staat centraal in dit Daptone-achtige soul-funk nummer.

Het album start direct al zeer opgewekt swingend met The Jump Off met een groove waar je gelijk al erg vrolijk van wordt en die gelijk je dansspieren begint te kietelen. De juiste elementen zijn ook in dit nummer aanwezig: een zeer zonnig pompend orgel, de stuwende drums van Ivan Khatchoyan en het puntige gitaarwerk van Dan West.
Soulzangeres Kaiit uit Papua, Nieuw-Guinea, treedt aan in Warning. Haar stem verraadt haar muzikale invloeden, namelijk Lauryn Hill en Amy Winehouse. Ze past daardoor prima in deze soepele swinger, die weer vol zit met onweerstaanbare grooves. Howler wordt ingeleid door de donker trillende gitaar van Dan West waarna de drumgrooves invallen en het nummer zich ontwikkelt tot een broeierige groover met een licht Oosters sfeertje. Door het toetsenwerk zijn er ook wat 70’s soundtrack invloeden te bespeuren.
Zangeres Kylie Auldist, bekend van haar werk met The Bamboos, is met haar fluwelen soulstem te bewonderen in het warme soulfunk nummer One Of The Ones. In dit nummer worden Hi invloeden vermengd met Meters grooves en het warme Daptone geluid.
The Deep End is een stuwend, en daardoor, zeer swingend Booker T.-achtig nummer met het soepel rollende orgel en de Steve Cropper-achtige gitaar in de hoofdrol. Sunday Mumma is het rustpunt van dit album. Een warme, sensuele, souljazz ballad met een lome funkgroove.
De afsluiter van het album, Garden Of Freedom, is een opgewekte soulpop swinger met zang van Simon Burke, wellicht bekend van zijn werk met Lost Ragas en The Meltdown. Het nummer heeft lichte overeenkomsten met de Temptations klassieker “Can’t Stand Next To You”.

Cookin’ On 3 Burners heeft een album afgeleverd, dat weer vol staat met de vertrouwde funk kwaliteit, die we van dit trio gewend zijn. Op naar Volume 3!!!


Tracklist:
01. The Jump Off
02. Warning
03. Howler
04. Force Of Nature
05. One Of The Ones
06. The Deep End
07. Sunday Mumma
08. Garden Of Freedom

Website: Cookin’ On 3 Burners

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by