Colin James – Miles To Go
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: True North Records – Stony Plain Records
Releasedatum: 21 september 2018

Tekst: Paul Op den Kamp

Het nieuwe album van deze Canadese bluesman, die ooit zijn doorbraak had als voorprogramma van Stevie Ray Vaughan. Op zijn nieuwe album keert hij zogezegd terug naar de roots van eigen muzikale kunnen, de blues. Op het album brengt hij twee eigen liedjes naast negen covers. Liedjes van giganten als Howlin’ Wolf, Robert Johnson en Muddy Waters.

Voor het schrijven van deze recensie kende ik deze goede man niet. Een kleine rondgang over het wereldwijde web levert wel wat informatie op. Op zijn website staan termen over albums die maar liefst drie maal platina gaan en optredens op festivals waar hij het affiche deelde met John Hiatt. Dus zo te lezen een in Canada commercieel grote jongen maar die schijnbaar aan deze kant van de oceaan weinig bekend is geworden. Ook ontstaat het beeld van een artiest a la John Mellencamp, Chris Rea of Chris Isaak. Mannen die de blues wilden spelen maar door hun platenlabel aan het begin van hun carrière in de popmuziek terecht kwamen. En die op een later punt hun eigen de muziek gingen maken.

Verwacht geen rauwe, vuige blues maar netjes gezongen en dito ingespeelde bluesrock. Een beetje in het verlengende van Steve Winwood, de eerdere genoemde John Hiatt of het latere werk van Joe Cocker. Een beetje pop, swingend ritme, stevige blazers en lekker gitaarwerk. Gewoon lekkere, zonnige muziek. Zelfs de manier van zingen die Colin James heeft doet denken aan Steve Winwood. Denk van die hoge, langgerekte uithalen.
Cover en bluesklassieker See That My Grave Is Kept Clean wordt akoestisch gespeeld, inclusief  klopje op de gitaar dat het sluiten van doodskist verbeeld. Plots is het zonnetje vervangen door een grauw, desolaat klankbeeld. Dat deze versie maar drie minuten blijkt te duren is verwarrend, de hypnotiserende zang als gitaarspel doen vermoeden dat het om minstens tien minuten gaat. Als het volgende album van Colin James volledig akoestisch zou zijn is dat ook geen straf, dit nummer bewijst dat hij muzikaal kan blijven boeien.

Laat een boeker deze man naar Nederland halen! Er is in ons land gegarandeerd publiek dat een kaartje voor de show zou kopen. De plaat doet vermoeden dat het live een groot feest zal zijn.


Tracklist:
01. One More Time
02. Still a Fool
03. Dig Myself a Hole
04. I Will Remain
05. 40 Light Years
06. Ooh Baby Hold Me
07. Black Knight
08. Soul of a Man
09. See That My Grave Is Kept Clean
10. I Need Your Love So Bad
11. Tears Come Rolling Down
12. One More Mile

Website: Colin James


Ook op Blues Magazine ...