colin-james-blue-highways

Colin James – Blue Highways
Format: CD  / Label: True North Records
Releasedatum: 14 oktober 2016 (US) – 25 november 2016 (UK/Europe)

Tekst: Rick Kanselaar

Al enige tijd liep Colin James met het idee in zijn hoofd om een album te maken waarin hij zijn muzikale helden eert. Na zeventien albums vond hij dat de tijd rijp was voor een dergelijk project. Nu blijft het met tribute albums altijd een gok over hoe het gaat uitpakken. Maar met alle eerlijkheid dient gezegd te worden dat de Canadees zijn eerbetoon op een originele en respectvolle manier vorm heeft gegeven.

De 52-jarige Colin James is geboren en getogen in Regina, gelegen in centraal Canada en hij heeft zijn sporen in de blues inmiddels al meer dan verdient. In Canada is hij een gelauwerd en gewaardeerd artiest met vele blues prijzen op zijn naam zoals de Juno award. In 2015 tourde Colin James en zijn band maandenlang intensief door Canada en de band raakte hierdoor zeer goed op elkaar ingespeeld. Aan het eind van de tour borrelde het aloude idee van Colin James weer op om een album op te nemen met zijn favoriete blues tracks. Zo gezegd en zo gedaan, een week na de tour trok hij met zijn band de studio in Vancouver in en binnen 36 uur (!!) stonden de nummers op de tape. ‘Blue Highways’ was een feit.

Wat opvalt aan ‘Blue Highways’ is dat de gehele band met speels gemak musiceert en dat zij allemaal in prima vorm zijn. Colin James neemt alle vocals voor zijn rekening en speelt zelf tevens de lead-gitaar en doet dit op voortreffelijke wijze door af te wisselen in akoestisch, slide en rock gitaar.

De nummers op het album zijn gevarieerd en leiden ons langs praktisch alle vormen van de blues.

Via Chicago southside naar Texas, country blues en soul om vervolgens weer onder te dompelen in de Delta. Meer bekende nummers (covers van Howlin Wolf en Robert Johnson) worden afgewisseld met obscure tracks (van o.a. James A. Lane en Blind Wille McTell)

Ook opvallend is de keuze van het tweede nummer op het album Watch Out, een cover van Peter Green, de oprichter van Fleetwood Mac, iemand die weer werd geïnspireerd door Muddy Waters en BB King.

Hoogtepunten op dit aangename blues album zijn toch wel Big Road Blues (Thomas Johnson) een lekker doorstampend blues nummer, Gypsy Woman (Muddy Waters), Hoodoo Man Blues (Junior Wells) met een heerlijk samenspel tussen piano, gitaar en mondharmonica en Aint Long For Day (Blind Wille McTell) waarin James zijn superieure slide spel ten gehore brengt.

‘Blue Highways’ is een album geworden waar Colin James trots op mag zijn. Een album die elke bluesliefhebber blind kan aanschaffen gelet op de kwaliteit van de muziek in het algemeen en de band in het bijzonder. Ik neem nog een biertje en laat de blues nogmaals mijn oren aangenaam plezieren.

Tracks:
01. Boogie Funk
02. Watch Out
03. Big Road Blues
04. Bad Bad Whiskey
05. Going Down
06. Gypsy Woman
07. Goin’ Away
08. Lonesome
09. Hoodoo Man Blues
10. Riding In The Moonlight/Mr. Luck
11. Don’t Miss your Water
12. Ain’t Long For Day
13. Last Fair Deal

Website: Colin James


Ook op Blues Magazine ...