Cocteau Twins – Treasure Hiding: The Fontana Years
Format: CD – Digital / Label: Virgin Records
Releasedatum: 19 oktober 2018

Tekst: Paul Op den Kamp

Een overvolle box van een legendarische band, twee studioalbums met enkele EP’s, singles en radiosessies worden in deze verzameling bij elkaar gebracht. De laatste jaren van Cocteau Twins bij elkaar is een tijd waarin de band grote successen kende maar achter de schermen ten onder ging aan stuklopende relaties, psychische stoornissen en drugs.
Voor diegenen die de band niet kennen, de duo markering in de bandnaam betekent niet dat het hier ook maar om twee muzikanten ging. De band was altijd een trio. Zangeres Elizabeth Fraser, Robin Guthrie op gitaar, Bassist Simon Raymond kwam in 1983 bij de band na het vertrek van Will Heggie.

Nu is qua genre deze band een curiositeit op deze website. Hun new wave/dreampop licht jaren ver van de wortels waaruit de bluesmuziek ooit is ontspringen. Toch, schijn bedriegt. De muzieknoten als uitwaaierend onwerelds landschap. Hoe klinkt de geboorte of ondergang van het universum? Stel je voor je bent alleen op een planeet, boven je enkel de sterren. Kun je in muziek uitdrukken de ruimte rondom die ene waterdruppel in de oceaan. Of de verstilling van een wereld van alleen maar ijs, koud, misschien gevaarlijk, maar zo intens mooi. Het verdrietige gevoel van de eindigheid van het leven. In golfbewegingen glijdt deze veelkleurige muziek over je heen.
Heeft een band ooit grotere thema’s behandeld dan deze, ik kan het mij bijna niet voorstellen.

Hun muziek opgebouwd uit vele lagen van gitaar, ieder lied als de oerknal van een nieuw universum waar Elizabeth Frases als een celestial being haar teksten kan zingen. Dat zij hierbij meestal onverstaanbaar was droeg alleen maar bij aan het mysterie. De stem niet als vertolker van een verhaal of boodschap maar als extra instrument. Niet zozeer liedjes met kop en staart maar soundscapes. Muziek die eerder een omgeving of eigen wereld uitbeeldt dan een keiharde boodschap overbrengt.
Bijzonder ook hoe met het nummer Rilkean Heart een bepaalde cirkel rond komt. In het gelegenheidsproject ‘This Mortal Coil’ zong Frasher de Tim Buckley Cover Song To The Siren, als artieste mocht ze Jeff Buckley tot haar vele bewonderaars rekenen. Met dit nummer wilde ze hem en hun vriendschap eren.

Om toch maar een minpunt te noemen aan de box en bijhorende muziek is de stilstand in geluid. De band maakt in de jaren tachtig met ieder nieuw album een progressie door. Een ontwikkeling die in de jaren negentig tot stilstand kwam. Of dit nu het eindpunt van hun creativiteit was of door de ingewikkelde situatie tussen bandleden onderling kwam. Elizabeth Fraser vertelde later eigenlijk al in 1993 had willen stoppen, een statement waarin het antwoord op de gestelde vraag wel inlicht.
Het uitblijven van verandering doet tegelijkertijd aan de kwaliteit niets af, het blijft een van de meest unieke band aller tijden, dus zelfs hun mindere momenten verdienen alle aandacht.

Als de Fleetwood Mac van de Postpunk jaren viel de band langzaam uit elkaar, een negatieve  ontwikkeling die in schril contrast staat met sferische plekken in de muziek. Met de overstap naar een groot label en bijhorend commercieel succes namen de critici de band niet in dank af. Dit gaf ongetwijfeld een extra druk op het drietal. Hun werk is een fel fonkelend geheel, een onaardse gloed in de popgeschiedenis.


Tracklist:
CD 1:
Four-Calendar Café
01. Know Who You Are at Every Age
02. Evangeline
03. Bluebeard
04. Theft, And Wandering Around Lost
05. Oil of Angels
06. Squeeze-Wax
07. My Truth
08. Essence
09. Summerhead
10. Pur

CD 2:
Milk & Kisses
01. Violaine
02. Serpentskirt
03. Tishbite
04. Half-Gifts
05. Calfskin Smack
06. Rilkean Heart
07. Ups
08. Eperdu
09. Treasure Hiding
10. Seekers Who Are Lovers

CD 3:
Singles, EPs & Radio Sessions
01. Mud and Dark – Evangeline
02. Summer-blink – Evangeline
03. Winter Wonderland – Snow EP
04. Frosty the Snowman – Snow EP
05. Three Swept – Bluebeard Single
06. Ice-Pulse – Bluebeard Single
07. Bluebeard (Acoustic Version) – Bluebeard Single
08. Rilkean Heart – Twinlights
09. Golden-Vein – Twinlights
10. Pink Orange Red – Twinlights
11. Half-Gifts – Twinlights
12. Feet Like Fins – Otherness
13. Seekers Who Are Lovers – Otherness
14. Violaine – Otherness
15. Cherry Coloured Funk – Otherness (Seefeel Remix)
16. Tishbite – Tishbite
17. Primitive Heart – Tishbite
18. Flock of Soul – Tishbite
19. Round – Tishbite
20. An Elan – Tishbite

CD 4:
Singles, EPs & Radio Sessions
01. Smile – Violaine
02. Tranquil Eye – Violaine
03. Circling Girl – Violaine
04. Alice – Violaine
05. Circling Girl – Volume Track
06. Touch Upon Touch – Volume Track
07. Serpentskirt – Mark Radcliffe Session, 12 March 1996
08. Golden-Vein – Mark Radcliffe Session, 12 March 1996
09. Half-Gifts – Mark Radcliffe Session, 12 March 1996
10. Seekers Who Are Lovers – Mark Radcliffe Session, 12 March 1996
11. Calfskin Smack – Robert Elms Session, 10 April 1996
12. Fifty-Fifty Clown – Robert Elms Session, 10 April 1996
13. Violaine – Robert Elms Session, 10 April 1996

Website: Cocteau Twins