Chuck Brown – By Special Request – The Very Best Of Chuck Brown
Format: 2CD – Digital / Label: Raw Venture Records
Releasedatum: 17 augustus 2018

Tekst: Peter Marinus

Chuck Brown is een vreselijk ondergewaardeerd artiest, die met deze dubbel cd eindelijk het respect krijgt, die hij altijd al verdiende. Hij is namelijk de grondlegger van de zogenaamde Go-Go scene. Go-Go is een tak van de funkmuziek met feestelijke percussieve nummers waarin het vraag en antwoord spel met het publiek een grote rol speelde. Er was in feite nooit sprake van aparte nummers want de Go-Go trein bleef maar doorswingen. Een soort van funkmedley dus.
Chuck Brown begon zijn band the Soul Searchers al in de 70’s en scoorde hits als Bustin’ Loose en We Need Some Money. Eind jaren ’70 ging de band door als Chuck Brown & The Soul Searchers en werd de Go-Go sound voor het eerste geïntroduceerd. Geheel onverwachts nam Chuck ook nog een album vol jazz traditionals op samen met de helaas veel te vroeg overleden zangeres Eva Cassidy. Chuck zelf overleed in 2012.
En nu is er dus deze onweerstaanbaar swingende dubbel cd. Het is haast ondoenlijk om de nummers apart te recenseren aangezien de Go-Go medley maar door gaat. Chuck had er een neusje voor om oude jazz en rhythm & blues nummers uit te zoeken om deze eens flink door de Go-Go molen te halen.

Zo kom je o.a. het van Duke Ellington bekende Harlem Nocturne tegen. Ook deze klassieker leunt zwaar op de funky drums en percussie met de vroege raps van Chuck en diens jazzy gitaarwerk. Hetzelfde lot ondergaat Duke Ellington’s It Don’t Mean A Thing, die hier ook in een lome jazzy Go-Go funker verandert. De Go-Go trein blijft maar door grooven in Lionel Hampton’s Midnight Sun met George Benson-achtig gescat en gitaarwerk. Zelfs de Eddie Jefferson jazz ballad Moody’s Mood For Love ontkomt niet aan de Go-Go funk. Bizar is de Go-Go funk uitvoering van de herkenningstune van de tekenfilm Woody Woodpecker. Family Affair van funklegende Sly Stone leent zich uiteraard prima voor een hypnotiserende Go-Go behandeling.
Daarentegen is de Go-Go behandeling van de T-Bone Walker klassieker Stormy Monday totaal onverwacht. Dat geldt ook voor de slaapkamer soul van Barry White’s Playing Your Game Baby die getransformeerd wordt tot een sensueel Go-Go nummer. Ook Jesus gaat op de Go-Go toer in een versie van Andrae Crouch’s Can’t Nobody Do Me Like Jesus.
De versie van James Brown’s Think is ietwat overbodig want de klassieker blijft toch meer power hebben dan deze Go-Go behandeling. Ook de Go-Go behandeling van Erroll Garner’s Misty is minder geslaagd. Vooral doordat het begint met Chuck als crooner. Verrassend is de cover van Harry Belafonte’s Day-O, die hier klinkt als een Zuid Afrikaans Go-Go nummer. Block Party leunt zwaar op George Benson’s versie van “On Broadway”.
Op het eind van deze dubbel cd komen de hiphop invloeden ook binnendruppelen. Chuck’s nummers waren altijd een zeer welkome bron om samples vandaan te pikken. Chuck Baby is een goed voorbeeld van de mengeling van hiphop en Go-Go.
Eigenzinnig als Chuck was besluit hij deze release met de Love Theme From The Godfather, een door de synthesizer gedomineerde lome Go-Go versie.

Het is goed om het feestelijke Go-Go geluid weer eens in volle glorie terug te horen. Een prachtig eerbetoon aan de Go-Go meester Chuck Brown!


Tracklist:
CD 1
01. Here You Go Again/Whatever You Do
02. Harlem Nocturne
03. It Don’t Mean A Thing
04. Midnight Sun
05. Moody’s Mood For Love
06. Woody Woodpecker
07. We Need Some Money
08. Run Joe
09. Family Affair
10. Stormy Monday
11. Playing Your Game Baby
12. Game’s Over
13. Can’t Nobody Do Me Like Jesus

CD2
14. Blow Your Whistle
15. Think
16. Ashley’s Roach Clip
17. We The People
18. Bustin’ Loose
19. Misty
20. Saturday Night Fish Fry
21. Day-O
22. Block Party
23. Love
24. Chuck Baby
25. Beautiful Live (Video Version)
26. Love Theme From The Godfather

Website: Chuck Brown