Chubby Checker – The Chubby Checker Collection 1959-62
Format: 2CD – Digital / Label: Acrobat Records
Releasedatum: 8 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Als je bij rhythm & bluesliefhebbers de naam Chubby Checker noemt heb je 90% kans dat er wat minachtend gelachen wordt. Chubby Checker, dat is toch die man van “Let’s Twist Again”? Een zogenaamde one-hit wonder met een beetje onbenullig dansnummer?

Ik durf te beweren dat Chubby Checker veel meer is dan een “one-hit wonder”. De man is al vanaf eind jaren ’50 actief en maakte wel degelijk rhythm & blues muziek. Natuurlijk kreeg de twist daar een belangrijke rol in. Het is daarom ook niet voor niets dat de “twist” in veertien titels op de deze dubbel cd opduikt. En daar komen nog onnoemelijk veel andere dansen bij!
Op deze verzamelaar is het werk van Chubby Checker op het Parkway label verzameld. Op de eerste cd staan de singles plus B-kantjes en op de tweede cd staan nummers van zijn LP’s.

Zoals ik al vermeldde komen er nog flink wat andere dansstijlen voorbij. Hou je vast, hier komen ze: The Hucklebuck, The Pony, The Mess Around, The Fly, The Limbo, The Strand, The Madison, The Slop, The Watusi, The Hully Gully, The Stroll, The Mashed Potatoes en The Jet. Je zou daarom best wel mogen zeggen dat Chubby Checker destijds als een soort “one man” dansschool fungeerde.

Hij werd geboren als Ernest Evans in Spring Gully, South Carolina en werd al vrij snel getekend door het Parkway label. Chubby had in eerste instantie een bloedhekel aan al die danshits, die hij moest opnemen. Hij was bang dat hij hierdoor niet serieus genomen zou worden in de muziekbusiness. Maar al die dansnummers leverde hem wel de nodige dikke hits op als The Twist, Pony Time en Let’s Twist Again, en de nodige gouden platen. Naarmate de jaren ’60 op zijn eind liepen verdween Chubby uit het beeld en toerde hij hoofdzakelijk door Europa, waar hij onder andere platen met Z.Z. en de Maskers opnam. In 1971 nam hij nog een psychedelisch rockalbum op, ‘Chequered’, dat echter genadeloos flopte. Pas in 1988 kregen we weer wat van Chubby te horen toen hij opdook in een hiphop versie van The Twist door The Fat Boys. Ondertussen was hij wel mooi even getrouwd met de Nederlandse Miss World, Catharina Lodders. Dit even voor de Shownieuws liefhebbers onder ons.
Deze dubbelaar op het Acrobat label geeft een prima overzicht van de beginperiode van Chubby Checker.

Chubby beperkte zich tot het zingen van de nummers. Zijn nummers werden voor het grootste deel geschreven door Kal Mann, een Amerikaanse componist die ook schreef voor mensen als Elvis Presley, Charlie Grace en Andy Williams De rhythm & blues van Chubby Checker klinkt over het algemeen vrolijk en is swngend, hier en daar ietsjes gepolijst om bij het blanke publiek aan te kunnen slaan

Deze verzamelaar opent met The Class uit 1959 waarin Chubby imitaties doet van Fats Domino, the Coasters, Elvis Presley en the Chipmunks. Een hilarisch pompend rhythm & bluesnummer. De B-kant Schooldays, Oh Schooldays is het soort rhythm & blues waar je automatisch vrolijk van wordt en dat uitnodigt tot…dansen!!!
In Samson And Delilah uit 1959 wordt de rhythm & blues al iets gladder, vooral door het gepolijste achtergrondkoor. Chubby’s felle schelle stem en een rauwe scheursax zorgen gelukkig voor de nodige rauwheid.
Whole Lotta Laughin’ zit vol met nerveus gegiechel, dat deze loom swingende rhythm & blues een eigenaardig randje geeft. In Dancing Dinosaur uit 1960 slaat Chubby voor het eerst aan het dansen. Een soepel junglerock nummer met twangende gitaar, sprankelende piano en een gepolijst dameskoor. Those Private Eyes (Keep Watchin’ Me) klinkt als een mix van “Alley Oop” en “Then He Kissed Me”. Het laatste door het girls group geluid van het achtergrondkoortje.
En daar is ‘ie dan! De grote wereldhit The Twist, geschreven door Hank Ballard. Het nummer klinkt nog steeds als een vurig twistnummer, lekker rauw en ongepolijst. De twist komt ook aan de beurt in Twistin’ U.S.A. uit 1961. Deze twister is al meer gepolijst en er is flink gesnoept bij Hank Ballard & The Midnighters en The Beach Boys en het nummer klinkt al behoorlijk als de latere giga hit Let’s Twist Again. Whole Lotta Shakin’ Goin’ On is de rock & roll klassieker, die we kennen van Jerry Lee Lewis. Bij Chubby wordt het al gauw Whole Lotta Twistin’ Goin’ On en hij klinkt hier als een Hank Ballard uitvoering van de klassieker. The Hucklebuck is een rauw pompend dansnummer gevolgd door nog een dansnummer Pony Time, dat geschreven werd door Don Covay. Ook op de Pony kan goed getwist worden! Chubby schreef Oh, Susannah samen met Kal Mann en dit is een loom swingend rhythm & bluesnummer, dat ook uit de koker van Hank Ballard had kunnen komen.
In Dance The Mess Around zit een overduidelijk Coasters geluid en een zeer dubbelzinnige bodem. “If you wanna mess around, mess around with me”! Niet verrassend is het feit dat de cover van het James Brown nummer Good, Good Lovin’ een uptempo, fel rockend nummer is.
En dan is het tijd voor Chubby’s grootste hit in ons land, Let’s Twist Again. Ik heb dit nummer een tijd lang niet kunnen aanhoren omdat het nummer gewoon te vaak op de radio te horen was. Nu ik het al een tijd niet gehoord heb blijkt het dus nog steeds een onweerstaanbaar swingend rhythm & bluesnummer te zijn. In Everything’s Gonna Be All Right laat Chubby een vrij verrassend Sam Cooke geluid horen in een lui swingend nummer.
Erg lekker is het haast garagerock-achtige The Fly. Een pompend nummer met een krachtige scheursax en een zeer irritant zoemende vlieg (waar is die mepper?). Chubby laat in That’s The Way It Goes horen dat hij ook als soulzanger prima uit de voeten kon in een luchtig Lloyd Price-achtig nummer.
Chubby nam met Bobby Rydell een album op en ze zijn hier samen te horen in Jingle Bell Rock. Net zoals de meeste kerstnummers klinkt ook dit duet ontzettend oubollig. Daarna zijn ze samen te horen in Jingle Bell Imitations waarin ze behoorlijk melig artiesten als Elvis Presley, Bobby Darin, Fats Domino, Frankie Fontaine en The Chipmunks imiteren. In La Paloma Twist begint de twist al behoorlijk belegen te klinken. In dit nummer zitten overduidelijke “Buena Sera” en “Such A Night” (The Drifters) invloeden.
Dat het ook anders kan bewijst de langzame twist Slow Twistin’, dat een duet is met Dee Dee Sharpe en behoorlijk soulvol klinkt. The Lose Your Inhibition Twist is natuurlijk een aparte titel en is een pompend rhythm & bluesnummer met een lekker scheurende sax.
Dan komt Bobby Rydell weer langs voor twee nummers. Zowel Teach Me How To Twist als Swinging Together zijn lichtvoetig swingende nummers. Dancin’ Party is een loom deinend nummer met een behoorlijke Lloyd Price invloed waarin je ook aan “Under The Moon Of Love” gaat denken.
Van de stroperige gepolijste shuffle Gotta Get Myself Together word ik absoluut niet blij. En van het Caribische niemendalletje Limbo Rock al helemaal niet! Hier is Chubby toch behoorlijk ver van het rhtyhm & blues pad afgedwaald. In Popeye, ook bekend als Popeye The Hitchhiker, zorgt het rauwe saxgeluid nog voor een opleving in een voor de rest gezoet rhythm & bluesnummer.
C.C. Rider-Stroll klinkt daarna een stuk lekkerder in een luie uitvoering.

De tweede cd van deze verzamelaar is het meest interessant want deze staat vol met ouderwets swingende rhythm & blues met een hoog doo wop gehalte maar ook met een aantal totaal mislukte muzikale avonturen. En bovendien met een geluid dat nog niet ten faveure van het blanke publiek gepolijst was.
Zoals bijvoorbeeld de swingende jazzy shuffle The Madison. Een nummer dat klinkt als een trage versie van Jackie Wilson’s “Workout”. Of het lekker bluesy rockende The Pony waarvan je al galopperend de kamer/dansvloer door stuitert. Twist Train had zonder dat toch wel wat gepolijst klinkende koortje als een sompige garage-rhythm & bluesnummer geklonken.
The Watusi is een warm deinend rhythm & bluesnummer, dat gevolgd wordt door een cover van het Olympics nummer The Hully Gully. Een lekker ouderwets rhythm & bluesnummer met de nadruk op “lekker”. Ook The Stroll is een cover en wel van een Diamonds nummer (en de naam van een slow rock & roll dans). The Mashed Potatoes was ook een rhythm & blues dance maar ook weer een cover en wel van James Brown.
The Jet is een onstuimig wild rockend rhythm & bluesnummer waarna The Continental Walk volgt. Een nummer, geschreven door Don Covay en populair gemaakt door Hank Ballard. Een warm swingend r & b nummer met alle benodigdheden zoals doo wop-achtige zang en een honkende saxofoon.
Naarmate deze tweede cd vordert wordt het af toe pijnlijk om te horen hoe wanhopig Chubby was om zijn populariteit vast te houden. Zo kwam hij (of zijn producers) op het “briljante” idee om de twist eens met surfmuziek te gaan mengen. En dan krijg je een lichtvoetig popnummer als Surf Party, of een onschuldig surfnummer met een ongemakkelijke twist als (We’re Gone) Surfin’.
Ook Chubby’s avontuur met de Caribische limbo klanken waren totaal niet overtuigend. Er staan drie van dit soort nummers op de tweede cd, die evenals Limbo Rock op de eerste cd, meteen overgeslagen kunnen worden. Ik heb het dan over La La Limbo, Mary Ann Limbo en Baby, Come Back. Ook de cover van Ritchie Valens’ La Bamba is totaal overbodig.
Op het eind van cd 2 krijgen we Chubby dan nog te horen met Twist It Up, dat als een verwaterde versie van zijn oude twistgeluid klinkt.

Dit is een zeer interessant overzichtsalbum van Chubby Checker, waarop blijkt dat Chubby toch best wel meer in zijn mars had dan de luchtige dansliedjes. Liefhebbers van het oude rhythm & blues/doo wop geluid zullen namelijk flink wat pareltjes op dit album kunnen vinden. En is er sprake van een overdaad aan twist en andersoortige dansnummers? Ja natuurlijk!
Het is dan ook niet aan te raden om al die dansnummers achterelkaar af te draaien want ik garandeer je dat je na afloop met flink versleten heupen zult zitten na al dat getwist!


Tracklist:
01. The Class
02. Schooldays, Oh, Schooldays
03. Samson And Delilah
04. Whole Lotta Laughin’
05. Dancing Dinosaur
06. Those Private Eyes (Keep Watchin’ Me)
07. The Twist
08. Toot
09. Twistin’ U.S.A.
10. Whole Lotta Shakin’ Goin’ On
11. The Hucklebuck
12. Pony Time
13. Oh, Susannah
14. Dance The Mess Around
15. Good, Good Lovin’
16. Let’s Twist Again
17. Everything’s Gonna Be All Right
18. The Fly
19. That’s The Way It Goes
20. Jingle Bell Rock
21. Jingle Bell Imitations
22. La Paloma Twist
23. Slow Twistin’
24. The Lose Your Inhibitions Twist
25. Teach Me How To Twist
26. Swinging Together
27. Dancin’ Party
28. Gotta Get Myself Together
29. Limbo Rock
30. Popeye
31. The C.C. Rider-Stroll
32. The Strand
33. The Madison
34. The Slop
35. The Pony
36. Your Feet’s Too Big
37. Twist Train
38. Mister Twister
39. But Girls!
40. At The Hop
41. The Watusi
42. The Hully Gully
43. The Stroll
44. The Mashed Potatoes
45. The Jet
45. The Continental Walk
46. Peanut Butter
47. Dance-A-Long
48. The Lose Your Inhibitions Twist
49. Peppermint Twist
50. Twist-A-Long
51. Love Is Like A Twist
52. Dear Lady Twist
53. La La Limbo
54. Mary Ann Limbo
55. Baby, Come Back
56. La Bamba
57. Surf Party
58. Oo-Kook-A-Boo
59. (We’re Gone) Surfin’
60. Twist It Up

Website: Chubby Checker


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.