Foto Recensie: Chris Wragg And Greg Copeland - Deep In The Blood

Chris Wragg And Greg Copeland – Deep In The Blood
Format: CD – Digital / Label: Honey Bee Blues Records
Releasedatum: 29 juni 2019

 Tekst: Ella-Milou Quist

Door een toevallige ontmoeting op een blues festival in België in 2015 en hun voorliefde voor Chicago Blues, besloten de Britse gitarist Chris Wragg en de Amerikaanse singer-songwriter Gregory Andre Copeland de handen in één te slaan en samen te werken. Dat heeft geleidt tot hun debuut ‘Deep In The Blood’.
Beide muzikanten hebben hun sporen in de blues allang verdiend; Chris als frontman en gitarist van het veelgeprezen en award-winnende Britse trio The Mudcats Blues Trio, waarmee hij veelvuldig door Europa toerde en tevens drie albums op de markt heeft gebracht en Greg als zanger en liedjesschrijver. Copeland heeft diverse albums op zijn naam staan en trad op en werkte onder andere samen met artiesten als Gerry Williams (ex-Eruption toetsenist), blues gitarist Gregor Hilden en blues singer-songwriter en vriend Big Daddy Wilson. Ook werkt hij mee aan diverse andere projecten zoals het akoestische blues duo Deep Down South en treedt hij regelmatig op met zijn eigen Greg Copeland Band. Greg heeft over de hele wereld opgetreden en ook het podium gedeeld met tal van Europese artiesten.

Chris en Greg besloten voor hun gezamenlijke album de hulp in te roepen van verschillende gastmuzikanten. Zo hoor je op Soho Shakedown de lekkere blueslicks en riffs van Buddy Guy’s zoon, gitarist Greg Guy en hoor je de warme gospel stem van Shirley King, de dochter van BB King, op If You Ever Leave Me en House Of Prayer. Verder horen we op verschillende nummers de zwoele Hammond klanken van Joel White en komt ook het opzwepende mondharmonica spel van gerenommeerd harmonica speler Marcos Coll regelmatig voorbij. In combinatie met Chris’ vingervlugge en expressieve gitaarwerk, Greg’s soulvolle vocalen, de eenvoudige maar goede ritmesectie (met funky basloopjes en uitstekende drumpartijen), her en der aangevuld met een smakelijke blazerssectie, zitten de heren met deze release geramd.

De titel ‘Deep In The Blood’ is dan ook perfect voor dit debuut, niet alleen omdat zowel Chris Wragg als Greg Copeland de blues door hun aderen hebben stromen en het genre zo’n beetje ademen, maar ook gezien het feit dat ze terug grijpen naar de oude blues sound. Het gaat van Chicago Blues naar blues(rock) uit de jaren negentig tot plantage blues, gemaakt en gehoord zoals ergens tussen 1860 en 1900 in het diepe zuiden van de VS. (In de Mississippi Delta om precies te zijn). De rauwe authentieke en warme stem van Copeland past daar uitstekend bij en geeft het geheel nog eens een extra vintage feel. Greg is een blueszanger pur sang en een echte verhalenverteller.

‘Deep In The Blood’ is geen overgeproduceerde en gelikte plaat maar is juist een onvervalst blues album, zonder poespas. Het bevat simpele ABC blues-akkoorden en eenvoudige gitaarlicks en riffs, maar wel allemaal zeer goed uitgevoerd. Het klopt precies. Het is blues zoals je blues wil horen. Eerlijk, oprecht en puur. Het komt recht uit het hart.


Tracklist
01. Howlin’ For Your Love
02. Five Long Years
03. My Home Is The Horizon
04. Tears Won’t Fall
05. Deep In The Blood
06. If You Ever Leave Me
07. I’ll Cut You Down
08. Soho Shakedown
09. Why You So Cold With Me?
10. My Business Ain’t Superstition
11. House Of Prayer
12. Trouble

Website: https://www.facebook.com/chriswraggandgregcopeland


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.