Foto Recensie: Chris Stapleton – From A Room: Volume 2

Chris Stapleton – From A Room: Volume 2
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Mercury Nashville
Releasedatum: 1 december 2017

Tekst: Rik Hogeland

Bijna twee jaar geleden vertelde GQ het verhaal over drie muzikanten die het country-genre nieuw leven in blazen. Buiten oud Drive-by Trucker Jason Isbell en de rebelse Sturgill Simpson noemde ze daarbij de naam van Chris Stapleton. Zijn debutalbum Traveler werd goed ontvangen en werd zelfs genomineerd voor The Album of the Year Grammy. Eerder dit jaar kwam ‘From A Room: Volume 1’ uit en zoals de naam al deed vermoeden zouden we later getrakteerd worden op een tweede deel.

Chris Stapleton is in verhouding tot Isbell en Simpson wat minder controversieel. Zijn teksten zijn nauwelijks politiek beladen, valt hij organisaties zoals de Country Music Association niet aan en staan zijn nummers vele malen dichter bij mainstream pop-muziek dan de twee bovengenoemde. Maar Chris Stapleton is de kern van countrymuziek zeker niet vergeten. Met ‘From A Room: Volume 2’ laat hij zien waar countrymuziek om gaat: liedjes over het leven van de gewone man. Verwacht geen grote of overkoepelende metaforen. Chris presenteert een simpel maar sterk album waarbij hij herkenbare problemen bezingt. Laat je hierbij zeker niet afschrikken door het genre. Hoewel de teksten erg ‘country’ aan kunnen voelen, is het instrumentgebruik dit zeker niet. Chris is namelijk niet vies van een flinke gitaarsolo op zijn tijd.

Dit is al snel merkbaar in het eerste nummer van het album. Millionaire begint met een simpel gitaar deuntje, maar ongemerkt begeleidt Stapleton je (samen met zijn vrouw als achtergrond zangeres) naar de eerste gitaarsolo van het album. Er zullen er nog een aantal volgen. De tekst vertelt hoe je, wanneer liefde meer waard is dan geld, jezelf al snel een miljonair kan noemen.

Halverwege Hard Livin’ zal je overtuigd zijn geraakt van het feit dat Stapleton zich met hetzelfde gemak een blues-country artiest kan noemen. Zijn volle en krachtige stem wordt prachtig aangevuld met sterk gitaarspel en ook hier heeft een kleine solo een plaats gekregen in het nummer.

Met Scarecrow in the Garden laat Stapleton dan toch zien waar zijn kwaliteiten liggen. Een prachtig verhalend nummer over een boerderij die al generaties in handen is van een en dezelfde familie.

Alcohol en redenen tot drinken zijn een veel voorkomend thema binnen countrymuziek. Ook Stapleton weet dit goed te verwerken in zijn muziek. In Nobody’s Lonely Tonight vindt de verteller zichzelf met een gebroken hart in een kroeg. In Tryin’ to Untangle My Mind vertelt de verteller hoe hij zichzelf probeert te begrijpen met, hoe kan het ook anders, onder andere alcohol en wiet. Ook zien we alcohol verderop in t album terug. In Drunkard’s Prayer wordt het verhaal vertelt van een man die zich enkel tot god richt met een paar glaasjes achter de kiezen.

Het toppunt van het album vinden we echter halverwege. A Simple Song toont de essentie van countrymuziek. Teksten over het dagelijks leven van een gewone man. In het instrumentaal simpelste liedje van het album vertelt Chris over herkenbare gebeurtenissen. Hij vertelt hoe een man geniet van zijn vrouw, kinderen en hond, maar dat er ook een hoop mis gaat, zoals een slecht contact met zijn broer, moeite met stoppen met roken of een hoog cholesterol.

Enigszins onverwacht begint daarna Midnight Train to Memphis. Een heus hardrock nummer over een man die veertig dagen vast komt te zitten omdat hij zijn boete niet kan betalen. Geen murder ballad of bruut verhaal. Maar een simpel en behapbaar verhaal, zoals we Stapleton kennen.

Het album wordt afgesloten met een cover van Pops Staples. Friendship vertelt wederom een herkenbaar en laagdrempelig verhaal over twee goede vrienden en hun vriendschap. Met zijn vrouw wederom als achtergrond zangeres doet Stapleton vermoeden dat hij zijn eigen huwelijk bezingt en haar vertelt dat hij er altijd voor haar zal zijn. Het vormt een mooi einde van een prettig album. Het album zal de muziekwereld niet op haar grondvesten doen schudden, maar het biedt wel een mooie toevoeging aan het oeuvre van Chris Stapleton. Een naam van wie we ongetwijfeld nog veel meer gaan horen.

Chris Stapleton - Millionaire (Live From Jimmy Kimmel Live!)

Tracklist:
01. Millionaire
02. Hard Livin’
03. Scarecrow in the Garden
04. Nobody’s Lonely Tonight
05. Tryin’ to Untangle My Mind
06. A Simple Song
07. Midnight Train to Memphis
08. Drunkard’s Prayer
09. Friendship

Website: Chris Stapleton


Ook op Blues Magazine ...