Foto Recensie: Chris Robinson Brotherhood - Barefoot In The Head

Chris Robinson Brotherhood – Barefoot In The Head
Format: CD – LP – Digital / Label: Silver Arrow Records
Releasedatum: 20 Juli 2017

Tekst: Jeroen Bakker                                                                              

Zowel Chris als Rich Robinson zullen voor altijd onlosmakelijk verbonden blijven met The Black Crowes, de band die met de release van ‘Shake Your Moneymaker’ in 1990 de rockwereld een ongenadig harde schop onder zijn hol verkocht en er ook nog succes mee boekte. Na de diverse solo-uitspanningen van de beide broers, waarvan vooral The Magpie Salute onder leiding van Rich Robinson zeer geslaagd genoemd kan worden, lijkt een reünie nu echt verder weg dan ooit. Het zal Chris Robinson werkelijk een rotzorg zijn. Hij formeerde kort na het uiteenvallen van “that band” zoals hij het zelf noemt, de naar hemzelf vernoemde Brotherhood, een groepje gelijkgestemden waarmee hij het plezier in muziek maken probeerde terug te krijgen door vooral zichzelf te kunnen zijn. Het vriendenclubje zou eigenlijk alleen maar zo nu en dan in de clubs van Los Angeles bij elkaar komen maar de live-reputatie snelde de band vooruit en al spoedig bleek er interesse van ver buiten de Californische grens te zijn ontstaan.

De doelstellingen werden bijgesteld: “see where the music takes us and have a good time”, luidde het nieuwe motto. Vooral de samenwerking met de New Yorkse muzikant Neal Casal bleek veel creativiteit op te leveren. Naar verluidt zouden voor het nieuwe album maar liefst elf nieuwe liedjes binnen veertien dagen zijn afgerond. De gitarist die enige tijd deel uitmaakte van Ryan Adams’ Cardinals zou bijna nog deel hebben uitgemaakt hebben van The Black Crowes maar Marc Ford bleek precies op tijd zijn persoonlijke problemen het hoofd te kunnen bieden. Met Casal deelt Robinson een grote liefde voor de muziek van Grateful Dead, het album ‘Working Man’s Dead’ in het bijzonder, maar ook op spiritueel vlak blijken beiden elkaar gevonden te hebben.

Sinds het ontstaan van Chris Robinson Brotherhood, ruim zes jaar geleden, is er naast enkele EP’s en interessante live-registraties met ‘Barefoot In The Head’ zojuist het vijfde studio-album uitgebracht. Het muzikantencollectief is de afgelopen jaren licht onderhevig aan personeelswisselingen gebleken maar de opnamen in ‘een onconventionele omgeving’, zoals Robinson het noemt, verliepen deze keer uitermate voorspoedig. Casal introduceerde onlangs bassist Jeff Hill in de band. Hij maakt ondertussen samen met Tony Leone, de voormalige drummer van Levon Helm, deel uit van de vaste bezetting. De toetsenpartijen zijn afkomstig van Adam McDougall, tijdelijk ex-Black Crowe-lid, die tevens zijn bijdragen leverde op het precies een jaar geleden uitgebrachte ‘Anyway You Love, We Know How You Feel’. Ook nu is er voor gekozen om het hele album zelf te produceren en ook nu is er gewerkt op een zeer ontspannen wijze waarin er voor ieder bandlid alle ruimte is en totale vrijheid geboden wordt. The Brotherhood hanteert een werkwijze die meerdere decennia geleden vrij gebruikelijk was bij veel psychedelische rockbands. Hill vatte het als volgt samen: “Soms was plotseling de magie aanwezig tijdens het opnemen en was het in één keer gedaan. Een andere keer moesten we iets langer sleutelen in de jams om elkaar te kunnen vinden maar het kwam altijd weer goed. De muziek creëerde zichzelf…”

De titel van het album verwijst naar een boek van de Britse schrijver Brian Aldiss. Over een lang geleden geleverde strijd in Europa, The Acid Head War waarbij gebruik werd gemaakt van bommen die hallucinerende gassen verspreidden. Het blijkt gelukkig nauwelijks in verband te staan met de tien tracks die voor ‘Barefoot In The Head’ zijn opgenomen. Het zegt hooguit iets over de ontspannen sfeer in de studio waar alle ideetjes, stukjes tekst en muziek op een soepele wijze in elkaar zijn gepast. Van het funky Behold The Seer waarin de invloed van Sly Stone nadrukkelijk aanwezig is, tot de zeer relaxte Westcoastpop van Dog Eat Sun en het prachtige Good To Know of het folky She Shares My Blanket en ‘Barefoot In The Head’ dat op smaak is gebracht met een luchtig countrysausje, uit alles blijkt dat de bandleden elkaar enorm goed aanvullen. Robinson weet daar zoals altijd weer de nodige soul aan toe te voegen met zijn doorleefde vocalen. Hij voelt zich duidelijk comfortabel met deze band en de ingezette muzikale koers. ‘Barefoot In The Head doet in geen enkel opzicht terugverlangen naar zijn wilde Rock ’N Roll-jaren en nergens ontstaat de behoefte om dit materiaal te vergelijken met de muzikale verrichtingen van zijn broer. Chris Robinson heeft zijn blik duidelijk gericht op de toekomst, laat zich gewillig meevoeren op de stroom en ziet wel waar de muziek hem brengt. Ondertussen verzamelt hij tijdens zijn trip ideetjes uit de folk, funk, jazz, bluegrass, country, blues en rock om vervolgens weer een fijn album aan zijn oeuvre te kunnen toevoegen waarmee hij zijn trouwe volgelingen weer tevreden stelt. Deze nieuwe verdient in ieder geval absoluut enige aandachtige luisterbeurten want Robinson en de Brotherhood zijn ‘Barefoot In The Head’ weer eens boven zichzelf uitgestegen.


Tracks:
01. Behold The Seer
02. She Shares My Blanket
03. Hark, The Herald Hermit Speaks
04. Blonde Light Of Morning
05. Dog Eat Sun
06. Blue Star Woman
07. High Is Not The Top
08. If You Had A Heart To Break
09. Glow
10. Good To Know

Website: Chris Robinson Brotherhood


Ook op Blues Magazine ...